Már hajókról is lövik a gázai övezetet

Vágólapra másolva!
Már a vízről is támadja az izraeli hadsereg a Gázai övezetet. Gázában egy médiaközpontot és lakóházakat ért támadás, Izraelben pedig egy társasház dőlt romba a palesztin rakéták miatt. Az arab vezetők optimisták, és tűzszünetet szeretnének, miközben már több mint hatvanan haltak meg az öt napja tartó konfliktusban.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a katonai célpontok mellett kormányzati és médiaközpontokat is elkezdett bombázni. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint a haditengerészetet is bevetette az izraeli hadsereg, miután izraeli hadihajók az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást, és szombat éjjel hevesen bombázták Gázavárost.

A támadás intenzitását jelzi, hogy vasárnap hajnalban izraeli vadászgépek egy médiaközpontot bombáztak le Gáza belvárosában, ahol legalább hat újságíró megsebesült. A Sova és Huszari nevű médiaközpontban működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. Az éjszakai bombázás miatt az al-Kudsz befejezte adásainak sugárzását. A sebesültek mind a Hamász palesztin radikális szervezethez közel állónak tartott al-Kudsz alkalmazottai. Az épületegyüttest érő első rakétacsapás után mindenkit kimenekítettek, majd ez után még legalább két rakéta eltalálta a komplexumot. Szemtanúk szerint az épülettömb súlyosan megrongálódott. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azért volt szükség az épület elleni támadásra, mert a Hamász terroristái a tetőn található antennákat használták az egymás közötti kommunikációra.

Forrás: AFP/Saif Dahlah
Már a vízről is lőttek Gázavárosra

A New York Times szerint szombaton a Hamász miniszterelnökének, Iszmail Haníjének az irodáit bombázták az izraeli gépek, míg északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken ért támadás házakat. Két halálos áldozat mellett tíz ember megsebesült. A BBC tudósítója szerint az izraeli légierő az elmúlt órákban is bombázta az övezetet. A Haaretz tudósításában azt írja, hogy tíz palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg délutáni bombázása során.

A Haaretz arról is beszámolt, hogy kora délután az izraeli légierő megölte a Hamász rakétázásért felelős parancsnokát, Jehija Biát.

Megint egy rakéta Tel-Aviv felett

Éjfél óta összesen nyolc rakétát lőttek ki izraeli területekre. Szemtanúk szerint a palesztinok rakétatámadása miatt romba dőlt egy négyszintes társasház vasárnap az izraeli Askelónban. A Gázai övezetből indított rakéta átütötte az épület tetőszerkezetét és két felső emeletét. A mentőcsapatok kutatnak az esetleges áldozatok után, de egyelőre nem tudtak feljutni a ház két felső emeletén lévő lakásokhoz. Egy másik rakéta megsemmisített néhány parkoló gépkocsit az épület közelében. Egy harmadik rakétát is kilőttek ugyanoda, de azt befogta a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer.

Forrás: AFP/Marco Longari
Médiaközpontot támadott az izraeli hadsereg, mert az antennákat terroristák használták

Vasárnap hajnalban a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer Tel-Aviv felett is elkapott egy palesztin rakétát, ami izraeli illetékesek szerint jelzi a terrorszervezet erejének növekedését. Hírügynökségek szerint a gázai fegyveresek felújították vasárnap reggel az Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Emiatt vasárnap ismét szünetel az oktatás az ottani iskolákban.

Délután közben újabb rakétatámadásokat hajtottak végre izraeli területek ellen. A Haaretz szerint két izraeli súlyosan és kettő könnyebben megsérült, amikor rakéta csapódott a Gázai övezet közelében található Ofakim városába.

Az arab vezetők optimisták, és tűzszünetet szeretnének

Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője szombaton Kairóban tett látogatást, és egy esetleges tűzszünetről tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emírrel - mondta egy, a neve elhallgatását kérő Hamász-tisztségviselő. A mozgalom nemzetközi garanciákat kér ahhoz, hogy a maga részéről vállalja a tűzszünetet. A tisztségviselő szerint Egyiptom már nem tud garantálni tűzszünetet, mert a legutóbbi 48 óra alatt összeomlott a Hamász katonai vezetőjének megölésével. Mesaal tárgyalásai előtt a név nélkül idézhető tisztségviselő úgy nyilatkozott, a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet.

Forrás: AFP/Marco Longari
Már több mint ötvenen haltak meg az öt napja tartó konfliktusban

Mohamed Murszi egyiptomi elnök mindezek ellenére optimistán nyilatkozott Erdogannal közös sajtóértekezletén egy esetleges tűzszünetről. Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanis rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként küldöttség élén az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli "agressziót", és kifejezték "elégedetlenségüket" a miatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Egy Reuters által megkérdezett izraeli tisztségviselő kérésre sem akart megjegyzést fűzni Murszi optimizmusához. Ugyanő nem sokkal korábban cáfolta azt az izraeli médiaértesülést, miszerint szombat éjjel Kairóba utazna egy izraeli tisztségviselő egy tűzszüneti megállapodás aláírására.

A palesztin terrorszervezet elleni, szerda óta tartó hadműveletben eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük tizenöt civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült egészségügyi források szerint. Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták három izraeli halálát okozták, és legalább tizennyolcan megsebesültek.