Magyarország is besegíthet a rendcsinálásba a szaharai harcosok földjén

Mali, iszlamista lázadók, Gao, 2012. július 16., észak-mali
Vágólapra másolva!
Több száz fős katonai missziót küldene az Európai Unió a Szaharába, hogy a radikális iszlamisták által leigázott Észak-Mali felszabadításában segédkezzen. A Külügyminisztérium szerint Magyarország sem zárkózhat el az afrikai krízis megoldásától, ezért elképzelhető, hogy a csetepatéból a magunk módján mi is kivesszük majd a részünket.
Vágólapra másolva!

Várhatóan az Európai Unió is be fog segíteni a nyugat-afrikai országoknak, hogy egy jövő év elejére tervezett nemzetközi offenzívában kifüstöljék a Szahara déli peremét leigázó iszlamista lázadókat. A hatalmas afrikai ország, Mali északi részét ellenőrzésük alá vonó harcosok ellen a tervek szerint főleg a szomszédos afrikai országok küldenek majd katonákat, de uniós diplomáciai források szerint az EU akár 200-400 fős katonai missziót is létrehozhat az invázió támogatására.

Az afrikai nemzetközi misszió felállításáról vasárnap döntöttek a nyugat-afrikai országokat tömörítő regionális szervezet, az ECOWAS képviselői, akik azt tervezik, hogy összesen 3300 afrikai katonát trombitálnak össze a sivatagi hadjáratra. Őket segítik majd egy a Telegraph által idézett uniós diplomata szerint az európai katonák, akik ugyan nem fognak harci cselekményekben részt venni, de fontos szerepük lehet az afrikai katonák kiképzésében és felkészítésében. A tervek szerint a harcoló alakulatok Mali, Nigéria, Burkina Faso, Niger és több más nyugat-afrikai ország hadseregéből kerülnek majd ki.

Forrás: AFP/Romaric Ollo Hien
Észak-Malit idén tavasszal foglalták el az iszlamista felkelők

Magyarország sem maradhat közömbös

Az [origo] kérdésére a magyar Külügyminisztérium is megerősítette, hogy októberben az EU politikai döntést hozott a segítségnyújtásról. Az EU 27 tagállama a Közös Biztonság- és Védelempolitikát (KBVP) tárgyaló ülésen arra jutott, hogy támogatni fogja a térségben tevékenykedő nemzetközi szervezetek, köztük az ECOWAS erőfeszítéseit, de a fellépés mikéntjének kidolgozása még jelenleg is folyamatban van.

A Külügyminisztérium jelezte, hogy az EU közös fellépéséről a 27 tagállam egyhangúan hoz döntést, amely Magyarországot is érinti. "Magyarország felelős és szolidáris EU-tagállamként nem zárkózhat el tőle távoli térségekben zajló válságok megoldásától, amelyek közvetve - a destabilizáció és a terrorizmus veszélye miatt - az EU biztonságát is fenyegetik" - írták az [origo]-nak. Magyarország ezért már októberben biztosította politikai támogatásáról EU-s partnereit.

Terroristaparadicsom

Arról, hogy az EU pontosan hogyan avatkozna be a sivatagi hadműveletbe, jövő hétfőn, november 19-én tárgyalnak Brüsszelben a tagállamok külügy- és védelmi miniszterei. A Telegraph szerint ugyanakkor már ezen a héten, csütörtökön is összeülnek Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország katonai stratégái, hogy kidolgozzák a tervezett katonai misszió részleteit.

Forrás: AFP/Habibou Kouyate
Kormányerők menetelnek Maliban - tavasszal súlyos vereséget szenvedtek az iszlamisták ellen

Az ECOWAS által kidolgozott katonai tervet szerdán támogatásáról biztosította az Afrikai Unió is, de az év végéig még az ENSZ Biztonsági Tanácsának is jóvá kell hagynia. Több uniós állam, köztük Franciaország ugyanakkor már most rendkívül aktívan kampányol a hadműveletek megindítása mellett. A francia kormány azzal érvel, hogy a nemzetközi beavatkozás elmaradása esetén az EU közvetlen szomszédságában terroristaparadicsom, szélsőséges iszlamista bázis jönne létre. Szerintük ennek gyorsan elejét kell venni, mert ha az afrikai országok és az EU nem cselekszik most, később a tétlenségnek sokkal nagyobb ára lesz.

Vannak már magyar katonák Afrikában

Hogy Magyarország pontosan milyen szerepet vállalna egy ilyen uniós akcióban, azt egyelőre nem tudni. A Külügyminisztérium az [origo]-nak azt írta, hogy csak az EU jövő heti döntését követően, a részletek pontos ismeretében nyilatkozik arról, tud-e és kíván-e Magyarország részt venni a műveletben.

Hozzátették ugyanakkor, hogy Magyarország már eddig is részt vett és vesz az EU egyes Afrikában indított fellépéseiben, amelyeket a Közös Biztonság- és Védelempolitika alapján hajtottak végre. A Kongói Demokratikus Köztársaság biztonsági szektorának reformját segítő EUSEC RD Congo fegyvertelen tanácsadói misszióban jelenleg 2 fő, a szomáliai fegyveres erők kiképzését célzó EUTM fegyvertelen misszióban 4 katona képviseli Magyarországot.