Lemondott az M7-esen gázoló horvát kormányfő-helyettes

Vágólapra másolva!
Lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Radimir Cacic horvát politikus, aki 2010-ben halálos balesetet okozott az M7-es autópályán. A politikust szerdán ítélték jogerősen letöltendő börtönre Kaposváron. Azt mondta, sajnálja az áldozatait, és elismeri a felelősségét. A Külügyminisztérium szerint az ügy nem befolyásolja Magyarország és Horvátország kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását szerda délután az a horvát politikus, akit délelőtt letöltendő börtönre ítélt egy magyar bíróság egy 2010-es sztrádabaleset miatt. Radimir Cacic a döntését bejelentő sajtótájékoztatón közölte, tudatában van felelősségének, és "rendkívül sajnálja a Magyarországon történt tragédia áldozatait".

A volt gazdasági miniszter, aki jelenleg a horvát kormányfő első helyettese, tájékoztatóján megköszönte Zoran Milanovic kormányfőnek az eddigi támogatást. Cacic emlékeztetett korábbi ígéretére, amely szerint viseli a következményeket, ha a bíróság végrehajtandó büntetést szab ki. "A következmények világosak, lemondok a horvát kormányban betöltött alelnöki tisztségről" - mondta.

A délutáni tájékoztatón megszólalt Zoran Milanovic horvát miniszterelnök is, aki közölte, nagyon sajnálja, hogy így alakult, és különösen sajnálja az áldozatokat". A kormányfő szerint Cacic "hiányozni fog a kormányból, hiszen jó volt az együttműködésük".

Radimir Cacicot távollétében egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt. A politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán okozott halálos balesetet, amikor a vádirat szerint 140-150 kilométeres sebességgel nekiütközött egy másik kocsinak. A karambolban a vétlen autó utasai közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült (a szerdai ítéletről és a balesetről itt olvashat bővebben).

A kaposvári Törvényszék szerdán meghozott ítélete részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát, mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre történő felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt mostantól nem számít büntetlen előéletűnek. A bíróság ítélete szerint Radimir Cacic a végrehajtandó büntetés félidejének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Nem befolyásolja a kapcsolatokat

A magyar Külügyminisztérium abból indul ki, hogy a halálos közúti baleset miatt jogerősen elítélt Radimir Cacic ügye nem fogja befolyásolni a két ország kapcsolatait - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerda este. A független magyar bíróság ítéletét a Külügyminisztérium tiszteletben tartja - mondta a szóvivő, hozzátéve: a tárca nem kívánja értékelni a szomszédos ország egyik vezetője által levont politikai konzekvenciát. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte "ez a szomorú, tragikus ügy nem befolyásolja a hagyományosan jó magyar-horvát kapcsolatokat".

Radimir Cacicnak két hónapon belül meg kell kezdenie fogházbüntetésének letöltését - tájékoztatta az ügyben másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója szerda este az MTI-t. Az elítélt horvát nyelvre lefordítva kapja kézhez a büntetés-végrehajtási intézetbe szóló behívást. Ha a levélben közölt időpontban nem jelenik meg, akkor európai és nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene - tette hozzá a bíró.

Miként mindenki más, Radimir Cacic is kérhet - legfeljebb három hónapos - halasztást a bíróságtól - mondta Vadócz Attila, hozzátéve: kérheti azt is, hogy büntetését saját országában töltse le. Erről a két igazságügy-miniszternek kell megállapodnia egymással.