Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lemondott a BBC vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal lemondott szombat este a BBC vezérigazgatója, George Entwistle, miután a brit közszolgálati médiatársaság legnézettebb esti hírműsorának egyik riportja alaptalanul pedofilgyanúba keverte a kormányzó Konzervatív Párt egyik politikusát.
Vágólapra másolva!

George Entwistle, aki nem egészen két hónapja töltötte be tisztségét, szombat esti nyilatkozatában azzal indokolta távozását, hogy mivel vezérigazgatói minőségében ő volt egyben a BBC főszerkesztője is, övé a végső felelősség a társaság adásaiban megjelenő minden tartalomért - írja a BBC internetes oldala.

Entwistle hozzátette, hogy "elfogadhatatlan színvonalú újságírói munka" miatt vetült szexuális bűncselekmények gyanúja a súlyos botrány áldozatává vált konzervatív politikusra. A jelenleg is kormányzó tory párt egykori kincstárnokát, Margaret Thatcher egykori miniszterelnök tanácsadóját, Lord McAlpine-t egy Steve Messham nevű férfi vádolta meg azzal, hogy a kilencvenes években zaklatta őt.

A műsor ugyan nem nevezte meg név szerint Lord McAlpine-t, de Twitter-felhasználók felismerték, és a kommentekben megnevezték Lord McAlpine-t. A műsor adásba kerülése után Messham közölte, hogy tévedett, és Lord McAlpine mégsem zaklatta őt. Messham szerint a rendőrség még a kilencvenes években mutatott neki egy képet a zaklatójáról, és tévesen azt mondták, hogy az Lord McAlpine-t ábrázolja. Most pénteken azonban újabb fotót mutattak neki, és rájött, hogy a politikus nem azonos azzal, aki zaklatta.

Nem lett volna szabad adásba kerülnie

A Lordok Házának veterán tagja a riport lejátszása után dühödten cáfolta, hogy bármi köze lett volna a több mint három évtizeddel ezelőtti pedofil bűncselekmény-sorozathoz, és közölte, hogy rágalmazási pereket indít az ügyben. Szombaton - még lemondása előtt - George Entwistle, a BBC leköszönt vezérigazgatója is közölte, hogy "fenntartások nélkül" elnézést kér az idős tory politikustól. Entwistle hozzátette: a Newsnight-riportnak "nem lett volna szabad adásba kerülnie".

A BBC-t irányító testület, a BBC Trust elnöke, Lord Chris Patten szombaton szintén nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: "elfogadhatatlanul hanyag újságírói munka miatt elfogadhatatlan hibák" történtek a Newsnight-program készítése során. A BBC azonnali hatállyal felfüggesztette a Newsnight oknyomozó riporterei által jelenleg folytatott összes feltáró jellegű vizsgálatot arra az időre, amíg a cég ellenőrzi a műsor szerkesztői felügyeletének minőségét. Néhány héten belül ez a második súlyos etikai botrány, amely megrázza a BBC-t, és amely a Newsnight szerkesztőségét érinti.

Nemrégiben derült ki, hogy a BBC egykor legnépszerűbb műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile - aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC televízió különböző könnyűzenei és gyermekműsorait - csaknem negyven éven keresztül szexuális bűncselekmények végeláthatatlan sorát követte el 12-13 éves lányok és fiúk sérelmére. A botrányt súlyosbította, hogy a Newsnight már az év elején vizsgálatot indított és feltáró riportfilmet is készített Savile múltjáról, ám a program végül szerkesztői utasításra nem kerülhetett adásba. A BBC-t emiatt az a vád érte, hogy a társaság megpróbálta eltussolni a kibontakozó botrányt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről