Kazahsztán lecsap az ellenzékre

Vágólapra másolva!
Kazahsztánban az ügyészség jogi lépést tett, hogy betiltsanak két ellenzéki pártot és egy tucat sajtóterméket, amelyet szélsőséges nézetek terjesztésével vádolnak. 
Vágólapra másolva!

A kazah ügyészség ahhoz kapcsolódóan kérte a bíróságot pártok és a lapok betiltására, hogy a múlt hónapban börtönbe csukták Vlagyimir Kozlovot, a be nem jegyzett Alga! (Előre!) párt elnökét - írta a Reuters. Kozlovot hét és fél év szabadságvesztésre ítélték, mert tüntetést szervezett a munkások körében a kormány megbuktatására. Az akció kudarcot vallott. Büntetőpere után az Egyesült Államok tiltakozott az ellenzéki hangok elhallgattatása miatt.

Az Alga! párt vezetése mellett Kozlov az ugyancsak nem hivatalos Halyk Maidany (Népfront) nevű mozgalmat is irányította, amely megpróbálta egyesíteni a kormánnyal szemben különböző sérelmet szenvedett csoportokat.

Kazahsztánt a 72 éves Nurszultán Nazarbajev elnök irányítja vaskézzel. Az ország Közép-Ázsia legsikeresebb gazdasága és legnagyobb olajtermelője. Piaci reformjaival eddig több mint 150 milliárd dollárnyi működő tőkét vonzott, de a politikai ellenzékét elfojtja. A tavaly decemberi kormányellenes tüntetések során - amelyeket Kozlov szervezett - tizenöten vesztették életüket.