Janukovicsék kapták a legtöbb listás szavazatot

Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics ukrán elnök pártja, a Régiók Pártja kapta a legtöbb pártlistás szavazatot az ukrán központi választási bizottság csütörtök este közzétett nem hivatalos végeredménye szerint. A börtönben ülő Timosenko pártja a második, míg harmadik, a bokszoló, Vitalij Klicsko pártja lett.
Vágólapra másolva!

A számítógépes rendszerbe bevitt adatok száz százalékának feldolgozása után a Régiók Pártja az összes szavazat kereken 30 százalékát szerezte meg. Második helyen végzett a Julija Timosenko volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) 25,54 százalékkal. Harmadik lett a pártlisták tekintetében Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) nevű párt 13,96 százalékkal, negyedik a kommunista párt 13,18 százalékkal és ötödik a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 10,44 százalékkal.

Az előzetes számítások szerint a Régiók Pártja 72, az egyesült ellenzék 62, az UDAR 34, a kommunisták 32, a Szvoboda pedig 25 mandátumot szerzett meg pártlistán.

Október 28-án vegyes rendszerű parlamenti választást tartottak Ukrajnában. A pártlistákra leadott szavazatok alapján a 450 fős parlament helyeinek felét osztják el a törvényhozásba bejutó pártok között. A mandátumok másik felét a 225 egyéni választási körzet győztesei kapják.
A számítógépes rendszerben már csak egy kijevi egyéni körzetben nincs meg a 100 százalékos feldolgozottság. Ugyanakkor a központi választási bizottság közölte, hogy öt vitatott egyéni körzetben nem hirdet végeredményt, amíg nem dől el, hogy új választást írnak-e ki azokban, vagy sem.