Te jó ég, megfogta a mellét!

Sir Jimmy Savile, tévéműsorát promótálja, pedofil botrány
Vágólapra másolva!
Milliók nézték a tévében, Diana hercegnőnek házassági tanácsokat adott, közben viszont állítólag több száz fiatalt molesztált a brit köztévé egykori sztárja. Jimmy Savile-nak kórházakba, iskolákba is bejárása volt, gyerekek ezrei leveleztek vele. Az állami tévé még a halála után is megpróbálta eltussolni a pedofília vádját, de nem sikerült. A több mint háromszáz áldozat azzal vigasztalódhat, hogy megpróbál kártérítést kiperelni magának a sztár tetemes hagyatékából.
Vágólapra másolva!

"Amikor először megtörtént, bevitt az öltözőjében lévő hálófülkébe. Nekilökött a falnak, felhajtotta a szoknyámat, és fogdosott. Aztán többször, több helyen is megtette, mindig gyors volt, és nagyon erős. Megragadott minden lehetőséget. Az első kérdése az volt, hogy hány éves vagyok, szóval tudta." A történetet most elmesélő nő 1969-ben tizenöt éves volt, és egyik tagja volt annak a válogatott társaságnak, amelyet meghívtak, hogy találkozhassanak a Top of the Pops című brit zenés műsor vezetőjével, Jimmy Savile-lal az adások után. "Megígérte nekem, hogy nem megy végig az úton, de megtette" - mesélte a nő a Telegraph szerint, hogyan erőszakolta meg Savile a lakókocsijában. A történetével nincs egyedül, a gyanú szerint a brit köztelevízió, a BBC ismert műsorvezetője mintegy 300 fiatalkorút molesztált negyven év alatt.

Milliók nézték a műsorait

A tavaly elhunyt Jimmy Savile hatalmas népszerűségnek örvendett Nagy-Britanniában. A pályafutását lemezlovasként kezdő férfi volt az első házigazdája a tizenötmilliós nézettségű Top of the Pops-nak (A pop csúcsai). Igazán híressé viszont az 1974-től 1994-ig műsoron lévő Jim'll Fix It (Jim megoldja) című tévéműsora tette.

A gyerekeknek szóló műsor lényege az volt, hogy a fiatalok levélben arra kérték a műsor készítőit, hogy teljesítsék egy kívánságukat. Volt olyan gyerek, akinek a műsorban elintézték, hogy az Iron Maiden technikusa lehessen egy napra, egy másiknak pedig azt, hogy a brit légierő elit egysége elvigye repülni. De olyan egyszerű esetek is előfordultak, mint amikor egy lány eltört egy látszólag értékes vázát egy antik bemutatón. A show legjobb időszakaiban húszezer levél érkezett hetente Savile-éknak a gyerekek kívánságaival.

A műsorvezető híres volt a jótékonykodásairól is, élete során több mint 40 millió fontot (közel 14 milliárd forintot) adományozott el. Három egészségügyi intézményt is támogatott, sőt volt, ahol önkéntes portásként is dolgozott, és külön szobái voltak az intézményekben.

Forrás: Northfoto
Jimmy Savile egy magánkórház megnyitóján

A jótékonykodás miatt a királynő 1990-ben lovaggá ütötte Savile-t, de az egykori brit miniszterelnökkel, Margaret Thatcherrel és Diana hercegnővel is jóban volt. Neki és Károly hercegnek még házassági tanácsokat is adott, miután a 70-es években összeismerkedtek adományozás közben.

Amikor tavaly októberben meghalt, négyezren rótták le tiszteletüket a koporsójánál. "Tisztelettel adózom az utolsó legenda előtt" - mondta róla az egyik gyászoló a BBC-nek. Ő, a négyezer gyászoló és az angol közvélemény akkor még nem tudta, hogy Savile a tévéműsora után az öltözőjében vagy a lakókocsijában molesztálta a fiatalokat éveken át.

Jutalmat ígért a gyerekeknek

A botrány október elején robbant ki, alig egy évvel Savile halála után, amikor az ITV csatorna bemutatta azt a dokumentumfilmet, amelyben több egykori áldozata is mesélt arról, hogy a műsorvezető molesztálta őket. A film lavinát indított el, egyre több egykori áldozat jelentkezett a rendőrségen, a nyomozást vezető rendőr pedig azt nyilatkozta, hogy az elmondottak alapján teljesen világos, hogy Savile egy "ragadozó szexuális bűnöző" volt.

Az egyik kilencéves áldozatát például azzal csábította az öltözőjébe a Jim'll Fix It felvételének szünetében, hogy a műsor kitüntetését ígérte neki, amely abban az időben nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek között. "A kezét a térdemre rakta, fogdosott, és kényszerrel rávezette a kezemet a nadrágjára" - mondta az áldozat, Kevin Cook, aki az után állt a nyilvánosság elé, hogy látta a dokumentumfilmet.

Hamarosan kiderült, hogy Savile az általa támogatott kórházakban - a Stoke Mandeville kórházban, a leedsi kórházban és a broodmoori pszichiátriai kórházban - is molesztált fiatalokat. Egyikük a rendőrségnek is elmondta a történteket, de nem hittek neki.

Az állammal is jóban volt

A broodmoori pszichiátriai intézettel Savile egyébként is különleges kapcsolatban volt. A showman húsz éven keresztül önkénteskedett a kórházban, az ott dolgozók a Telegraphnak azt mondták, hogy bárhová bemehetett, bárkivel beszélhetett a szigorúan őrzött intézetben, még egy szobája is volt a földszinten. Ráadásul 1988-ban az egészségügyi minisztérium úgy vélte, ő a legalkalmasabb arra, hogy rendbe tegye a pszichiátria pénzügyi gondjait, ezért tanácsadói beosztást kapott. A Telegraph szerint Savile - kihasználva a helyzetét - "terápiás" partikat szervezett, amelyeken az intézetben gondozott fiatal lányok vettek részt.

Forrás: Nortfhoto
Hetente húszezer gyerek küldött neki levelet a kívánságaival

A leedsi kórház egykori portása a múlt héten szerdán vallotta be, hogy a műsorvezető tinédzsereket hordott az éjszaka közepén a nővérszállóra, bár ezt a kórház vezetése vitatja. A leedsi kórházban Savile miniszteri jóváhagyással dolgozhatott. A kórház ugyanis 1974-ben jelentést írt az egészségügyi miniszternek, amelyben a tévésztár tevékenységéről is beszámoltak "tiszteletbeli szórakoztatásért felelős munkatársnak" nevezve őt. A Telegraph szerint Savile-t a főportás hívta meg a kórházba, hogy segítsen beindítani az új kórházi rádiójukat. A tévésztár azonnal jelentkezett önkéntesnek is, a portással pedig olyan jóban lettek, hogy Savile később még alkalmazta is a bevételeit kezelő cégben, holott a portásnak semmilyen üzleti végezettsége nem volt.

Pedofil édességboltot csinált az iskolából

Savile azonban nem csak a brit egészségüggyel volt jóban, hanem a belügyminisztériummal is. Az állami fenntartású, érzelmileg zaklatott lányokkal foglalkozó Duncroft Approved Schoolba is bejárása volt, állítólag még éjszakára is ott maradhatott. A Telegraph szerint öt korábbi áldozata is azt vallotta, hogy Savile az iskolában molesztálta őket.

"Jimmy úgy kezelte a Duncroftot, mint egy pedofil édességboltot. A lányok prostitúcióért, drogfogyasztásért és öngyilkossági kísérletért kerültek oda. Ki hitt volna nekünk Szent Jimmyvel szemben?" - mondta az egyik áldozat. Carol Weels, egy másik áldozat azt mesélte, hogy az igazgatónő javasolta neki, menjen el kocsikázni a tévésztárral, majd később nem hitte el neki, hogy Savile a Rolls-Royce-ában fogdosta.

A fiatal lányok iránti érdeklődését Savile sokszor nem is titkolta, még a parlamenti képviselők és a királyi család előtt sem. A király család egyik munkatársa például arról számolt be, hogy Savile egy látogatása során végighúzta az ajkait Károly herceg egyik fiatal asszisztensének a karján. Egy parlamenti fogadás során pedig megpróbált benyúlni egy fiatal nő dekoltázsába, állítása szerint azért, mert beleesett egy gyufa. Az önéletrajzában még azt is megemlíti, hogy egy képviselő azt kiáltotta: "Te jó ég, megfogta a mellét!"

A BBC eltussolta

A gyermekmolesztálási vádak csak október elején váltak nyilvánvalóvá, pedig Savile áldozatai közül néhányan már 2007-ben megvádolták a tévésztárt szexuális zaklatással. 2008-ban a rendőrség nyomozni is kezdett az ügyben, de végül nem lett belőle bírósági eljárás, mert az ügyészség szerint kevés volt a bizonyíték Savile ellen.

A legnagyobb botrány azonban a BBC-nél tört ki. Egyrészt kiderült, hogy volt munkatársai is tudtak Savile ügyeiről. A Jim'll Fix It egyik rendezője például azt mondta a Sun című újságnak, hogy rajtakapta a showmant, amikor éppen egy fiatal lánnyal volt az öltözőjében, a főnökei azonban csak annyit mondtak neki, hogy "így mennek a dolgok", illetve hogy "ez Jimmy".

Forrás: AFP/Paul Ellis
Jimmy Savile sírja Scarborough-ban, a sírkövet eltávolították

A brit köztévé azonban még Savile halála után is igyekezett jó színben feltüntetni a showmant. A BBC egyik műsora, a Newsnight ugyanis már tavaly nyomozást indított Savile molesztálási ügyeivel kapcsolatban, az anyag azonban nem került adásba. A Daily Telegraph szerint azért, mert kompromittálta volna azt a két karácsonyi műsort, amit Savile tiszteletére készítettek a halála után.

A műsor szerkesztője, Peter Rippon ugyanakkor szerkesztési indokokkal magyarázta, hogy nem került adásba az anyag: szerinte egyszerűen kevés volt a bizonyíték Savile ellen. A szerkesztő október 22-én lemondott, miután a köztelevízió vezetője, George Entwistle vizsgálatot indított az ügyben. Entwistle-t a brit parlament illetékes bizottsága kérdőre vonta az ügyben, ő pedig azt mondta, hogy a Newsnightnak nem kellett volna abbahagynia a nyomozást.

Egy glam rocker és egy komádiás is érintett

Az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség, de az egészségügyi minisztérium is vizsgálatot rendelt el Savile kórházakban betöltött szerepével kapcsolatban. A BBC-nél szintén vizsgálat zajlik. A rendőrségi nyomozás következtében október 28-án letartoztatták Gary Glitter gitárost, az egykori glam rockert, pár napra rá pedig Freddie Starr humoristát. Mindkettőjüket zaklatással gyanúsítják.

Az egyik áldozat, Karin Ward azt állítja, hogy Starr és Glitter is ott voltak Savile öltözőjében a tévésztár egyik műsora után. Állítólag Starr őt fogdosta, Glitter egy másik fiatal diáklánnyal létesített szexuális kapcsolatot, Jimmy Savile pedig "nevetett" az egészen.

Forrás: AFP/Leon Neal
Gary Glitter a letartóztatása után

Glittert óvadék ellenében szabadon engedték, és Starr is szabadon védekezhet, miután a rendőrség többször is kikérdezte. Mindketten tagadják a vádakat. Glittert már korábban is vádolták pedofíliával, 1997-től szinte csak pedofilbotrányai miatt hallani róla. 1999-ben például négy hónapos börtönbüntetésre ítélték, mert rengeteg letöltött gyerekpornót találtak a gépén, 2002-től 2008-ig pedig Kambodzsától Vietnamig több börtönt is megjárt ugyanemiatt.

A gyermekmolesztálási vádak miatt november elsején befagyasztotta Savile vagyonát az azt kelező bank. Közel négymillió fontról (másfél milliárd forint) van szó, amelynek egy részét Savile barátai és családtagjai kapták volna, a másik részét pedig az egykori tévésztár jótékonysági alapítványa. Az áldozatok üdvözölték a döntést, többen ugyanis kártérítési pert fognak indítani az őket ért sérelmekért.

Hétfőn az angol Guardian azt írta, hogy 43 állítólagos áldozat indított pert Jimmy Savile, a BBC és öt másik intézmény, köztük a Stoke Mandeville kórház ellen.