Fegyverszünet vagy mélyülő válság is jöhet

Vágólapra másolva!
Kairóban dőlhet el, hogy merre folytatódik a Gázai övezet konfliktusa. A Hámász egy török fegyverszüneti tervet tanulmányoz, az Arab Liga vezetője viszont a palesztinok támogatására szólított fel az izraeli agresszió ellen.
Vágólapra másolva!

Törökország által kidolgozott tűzszünetjavaslatot tanulmányoz a Hámász Kairóban - írta a BBC. Izrael légicsapásokkal támadja a Gázai övezetet, ahonnan rakétákkal támadtak izraeli célpontokat.

Izrael a Vaskupola nevű légvédelmi rendszerrel védekezik, annak ötödik ütegét is élesítették szombaton, ezzel hárítják el a rakétatámadásokat, de közben légicsapásokkal igyekeznek elejét venni a Gázából érkező támadásoknak. Szerda óta 700 csapás érte a Gázai övezetet.

A BBC szerint egy izraeli magas rangú katonatiszt azt közölte, hogy a nagy hatótávolságú rakéták 90 százalékát már ki is iktatták, illetve a rövid- és középhatótávolságú rakéták kilövőállomásaira is csapást mértek. Ezzel együtt a BBC szerint még több száz rakéta bevethető Izrael ellen.

Kairóban ülnek össze az Arab Liga miniszterei, hogy kialakítsák álláspontjukat a konfliktusról. A Liga vezetője, Nabil al-Arabi a palesztinok támogatására buzdított az "izraeli agresszió ellen". Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök figyelmeztette Izraelt. Azt mondta, az országnak felelnie kell tetteiért.

Izrael pedig még pénteken mozgósított 16 ezer tartalékost azért, hogy ha szükséges, szárazföldi inváziót indíthasson Gáza ellen. Ez azonban elhúzódó konfliktushoz vezethet.