Erős földrengés rázta meg Guatemalát

Vágólapra másolva!
Házak tucatjai dőltek össze, és többen meghaltak, amikor szerdán erős földrengés rázta meg Guatemalát. A rengéseket Mexikó fővárosában is érezték.
Vágólapra másolva!

Három ember meghalt, és házak tucatjai dőltek össze, amikor heves földrengés rázta meg Guatemalát szerdán. A holtakat a mexikói határral szomszédos San Marcos megyében húzták ki a romok alól, ahol több tucatnyi ház szenvedett károkat. Otto Pérez elnök szerint a legtöbb kárt Quetzaltenango megyéből, az ország nyugati részéből jelentették. A régió más országaiban is rengett a föld, a földlökéseket a katasztrófától ezer kilométernyire fekvő Mexikóvárosban is érezték.

Az Egyesült Államok földtani intézete szerint a 7,5-es erősségű rengés helyi idő szerint szerda délelőtt történt. Epicentruma a guatemalai Champericótól 45 kilométerre délnyugatra, fészke pedig 33 kilométerre a felszín alatt volt.

Hírügynökségek a guatemalai és a mexikói fővárosból, valamint a dél-mexikói Chiapas állam székhelyéről is azt jelentették, hogy az emberek egyes városrészekben az utcára menekültek. Számos iroda- és középületet, iskolát elővigyázatosságból kiürítettek. A helyi tűzoltóság a Twitteren azt közölte, hogy egy beomlott iskolaépületből nyolc sérültet kellett kórházba szállítani.

Guatemalában több helyütt megszakadt az áramszolgáltatás, és földcsuszamlások zártak el utakat. A hatóságok riadókészültségbe helyezték a polgári védelmet, a tűzoltókat és a mentőket. Az Egyesült Államok csendes-óceáni szökőárriasztó központja nem zárta ki, hogy az epicentrum 350 kilométeres körzetében cunami alakuljon ki, de riasztást nem adott ki.