Nehéz háborúra készül a szír elnök

Vágólapra másolva!
A szíriai elnök kijelentette a Russia Today orosz tévének adott interjúban, hogy csak választáson dönthetnek az ő sorsáról. Az interjú teljes szövegének leirata pénteken jelent meg a tévé honlapján.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad figyelmeztetett arra, hogy a fegyveres konfliktus a szíriai felkelőkkel hosszúra nyúlhat, ha a lázadók továbbra is kapnak külföldi támogatást. Az elnök hatalomban maradása vagy távozása csak a szavazóhelyiségekben dönthető el - szögezte le a Damaszkuszban készült interjúban.

Aszad ismét kijelentette, hogy Szíriában nem polgárháború van, hanem "külföldről támogatott terrorizmus Szíria destabilizálására". "Ez a mi háborúnk. Ha a felkelők külföldi támogatása megszűnik, akkor néhány hét alatt be tudjuk fejezni" - mondta.

"Nehéz háborúra kell felkészülni. Nem várható el, hogy egy olyan kis ország, mint Szíria, néhány nap vagy hét alatt legyőzze ezeket az országokat, amelyek felhatalmazva érzik magukat arra, hogy harcoljanak ellenünk" - tette hozzá az Egyesült Államokra, valamint több nyugati és arab országra utalva.

Aszad az interjúban azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, hogy úgy viselkedik, "mintha az Oszmán Birodalom szultánja volna, mintha az egész térség felett uralkodhatna, mint annak idején". "Sőt, a lelke mélyén kalifának képzeli magát. Erdoganból zéró problémából zéró barát lett" - tette hozzá. Elmondta, hogy a török miniszterelnökkel 2011 májusában beszélt utoljára, két hónappal a felkelés kirobbanása után.

Szíriában 2011 márciusában kezdődött rendszerellenes felkelés; az összecsapásokban eddig több mint 30 ezer ember vesztette életét. A témával kapcsolatos cikkeink itt érhetők el.