Az USA is támogatja a szíriai ellenzék új vezetőjét

Vágólapra másolva!
Több ország, köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Törökország és Katar is azonnal támogatásáról biztosította a vasárnap alakult új szíriai ellenzéki koalíciós erőt. A koalíció célja, hogy a szíriai nép legitim képviselőjeként kapja meg a nemzetközi elismerést, és a későbbiekben átvegye a hatalmat.
Vágólapra másolva!

A damaszkuszi Ahmad Maaz al-Hatibot választotta meg leendő vezetősége élére vasárnap Dohában a szíriai ellenzék. Al-Hatib, az 52 éves, mérsékeltnek számító vallási vezető, hitszónok három hónapja hagyta el Szíriát, ahol kétszer is letartóztatták az Aszad-rendszer elleni felkelés tavaly márciusi kezdete óta.

Az ellenzéki koalíció kimondott célja, hogy a szíriai nép legitim képviselőjeként kapja meg a nemzetközi elismerést. Efelé már egy nap alatt nagy lépést tettek, ugyanis több ország is azonnal támogatásáról biztosította őket.

"Támogatjuk a nemzeti koalíciót, amely megnyitja az utat a véres Aszad-rezsim bukása, valamint a béke, az igazságosság és a demokrácia felé, amelyet az egész szíriai nép megérdemel. Együttműködünk a nemzeti koalícióval annak érdekében, hogy a humanitárius segély, amelyet nyújtunk, eljusson a szíriai rászorulókhoz" - írta közleményében Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"Küzdünk azért, hogy mindegyik fél teljesen elfogadja az új testületet mint a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjét" - jelentette ki Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni katari kormányfő, aki kezdettől fogva jelentős támogatója volt a felkelőknek, és akinek országa helyet adott az egy héten át tartó ellenzéki találkozónak.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter úgy nyilatkozott: most már nem lehet kifogásuk a külföldi kormányoknak az ellen, hogy támogassák az ellenzéket, amelynek belső megosztottsága eddig sokszor akadályt jelentett.

Szíria valamikori gyarmattartója, a felkelők támogatója, Franciaország is üdvözölte az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója nevű szervezet megalakulását. "Franciaország azon lesz partnereivel, hogy elérje ennek az új alakulatnak mint a szíriai nép törekvései képviselőjének elismerését" - áll Laurent Fabius külügyminiszter közleményében, amelyben az Aszad-hatalomra mint "a damaszkuszi bűnöző rezsimre" hivatkozott.