Áttörés a koszovói-szerb határvitában

Vágólapra másolva!
Koszovó és Szerbia az Európai Unió nyomására megállapodott abban, hogy közösen ellenőrzik a két ország közötti határszakaszt. A fejlemény azért is bír óriási jelentőséggel, mert Belgrád eddig kétségbe vonta az általa továbbra is saját területének tekintett Koszovó és Szerbia közötti határvonal létezését.
Vágólapra másolva!

Áttörés született a koszovói-szerb határvitában: a felek az Európai Unió (EU) nyomására megállapodtak abban, hogy közösen fogják ellenőrizni a két ország közötti határszakaszt - jelentették szerdán belgrádi napilapok.

A Blic és a Politika értesülése szerint az együttműködést jövő hétfőtől a jarinjei határállomáson kezdik meg. A tervek szerint szerbiai és koszovói határőrök közösen teljesítenek majd szolgálatot az átkelőnél, munkájukat az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) fogja felügyelni. A fejlemény azért is bír óriási jelentőséggel, mert Belgrád eddig kétségbe vonta az általa továbbra is saját területének tekintett Koszovó és Szerbia közötti határvonal létezését.

Tomislav Nikolic szerb államfő Ivica Dacic kormányfő kíséretében szerdán személyesen tájékoztatta az Észak-Koszovóban élő szerb közösséget a tervekről. Az ügyben érintett települések vezetői azonban leszögezték, nem hajlandóak beleegyezni törvényes határok felállításába. Belgrád közlése szerint ha működőképesnek bizonyul a rendszer, a másik öt határátkelőnél is bevezetnék.

A csaknem öt éve független Koszovóban a lakosságnak ugyan csak kevesebb mint 10 százalékát teszik ki a szerbek, az északi országrészben viszont többséget alkotnak, és korábban népszavazáson elutasították, hogy Koszovóhoz tartozzanak. Belgrád mostani bejelentésére reagálva jelezték: úttorlaszokat fognak emelni, hogy megakadályozzák a közös határellenőrzést.

A szerb-koszovói határ közös ellenőrzését az EU a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdésének egyik legfontosabb feltételeként határozta meg.