A zsidózó jobbikos viszi a hírünket a világban

Vágólapra másolva!
Több külföldi lap is beszámolt Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalásáról. A jobbikos képviselő hétfőn azt mondta, listát kéne készíteni a Magyarországon élő zsidókról.
Vágólapra másolva!

Vezető külföldi honlapok is beszámolnak Gyöngyösi Márton hétfői zsidózásáról. A Reuters hírügynökség hírében beszámol róla, hogy a jobbikos politikus hétfői parlamenti felszólalásában a magyarországi zsidók összeírása mellett érvelt. Gyöngyösi az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy itt az ideje, hogy felmérjék, a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

A Reuters megszólaltatta Zoltai Gusztávot, a magyar zsidó hitközség vezetőjét, aki elmondta, hogy szégyenletesnek tartja Gyöngyösi szavait, még ha tudja is, hogy azok pusztán politikai célt szolgáltak. "Bennem mint holokauszt-túlélőben félelmet keltenek Gyöngyösi szavai. Egész Európa, sőt az egész világ szégyene ez" - mondta Zoltai.

Gyöngyösi kijelentéseiről a brit BBC is beszámolt, mint írják, Gyöngyösi nemcsak a politikai hatalommal bíró zsidókat listázná, hanem az összes Magyarországon élő zsidót összeírná. A BBC emlékeztet, hogy a Jobbik-képviselő pártja a harmadik legtámogatottabb pártnak számít Magyarországon, és az Európai Parlamentben is vannak képviselői.

Elnézést kért Gyöngyösi

Elnézést kért "félreérthető kijelentéséért" Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, aki hétfőn a parlamentben a zsidó kormánytagok és képviselők összeírását sürgette. Novák Előd, a Jobbik alelnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy "Marci felületesen fogalmazott", a Jobbik ugyanis nemzetbiztonsági szempontból nem a zsidó származású emberek, hanem az izraeli-magyar kettős állampolgárok felmérését tartaná fontosnak. A jobbikos felszólalást elítélte a kormány mellett több parlamenti párt, a Mazsihisz felelősségre vonást kért, egy másik hitközség pedig feljelenti a képviselőt.