Janukovicséké a legtöbb mandátum

Vágólapra másolva!
Az előzetes végeredmények szerint az ukrán elnök pártja szerezte meg a legtöbb képviselői helyet az ukrán parlamentben. A második helyen a börtönben levő Julija Timosenko, a harmadikon pedig a profi ökölvívó, Vitalij Klicsko pártja végzett.
Vágólapra másolva!

Megszületett pénteken Ukrajnában az október végi parlamenti választások előzetes végeredménye: a legtöbb képviselői helyet a Viktor Janukovics elnököt támogató Régiók Pártja szerezte, összesen 187-et. Ezzel az eredménnyel azonban nem szerzett többséget a 450 fős ukrán parlamentben, a verhovna radában.

A központi választási bizottság (CVK) közzétette a számítógépes rendszerbe bevitt és százszázalékosan feldolgozott adatokat, amelyek alapján a 225 egyéni körzetből 115-ben győzött Janukovics pártjának jelöltje. Előző este hozta a CVK nyilvánosságra a pártlistákra leadott előzetes végeredményt. Ezek eredménye és az előzetes számítások alapján várhatóan még 72 fővel bővül a Régiók Pártjának frakciója. A második legtöbb mandátumot a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) szerezte meg: listán 62, egyéniben 40, tehát összesen 102 mandátumhoz jutott. A profi ökölvívó Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártjának listáról bekerülő 34 képviselője 6 egyéni győztessel egészül ki, azaz kereken 40 tagú frakciója lesz.

A Kommunista párt egyéniben egyetlen helyet sem szerzett, ezért listán elért eredménye alapján 32 mandátumot kap. A nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt listájával szerzett 25 mandátumát 12 egyéni győztessel 37-re növelte, így frakciója népesebb lesz, mint a kommunistáké. Ezenkívül négy kis párt jelöltje szerzett összesen hét mandátumot: hármat Kárpátalján a Viktor Baloha katasztrófavédelmi miniszter vezette Egységes Centrum, kettőt a Volodimir Litvin házelnök irányította Néppárt, és egyet-egyet a Radikális Párt és a Szojuz (Szövetség). Nagy számban, 45-en jutottak be a parlamentbe független jelöltek. Megfigyelők szerint a Régiók Pártja elsősorban őket, illetve a kis pártok képviselőit igyekszik majd maga mellé állítani, hogy megszerezhesse az önálló kormányzáshoz szükséges, minimum 226 fős többséget.