Vágólapra másolva!
Harciasan nyilatkozik az izraeli kormány, miközben Tel-Avivban tüntetni kezdtek a légi csapások ellen. Az egyik miniszter azt nyilatkozta, addig nem nyugszanak, amíg a középkorba nem lövik vissza a Gázai övezetet. Az arabok a palesztinok, az USA Izrael mellé állt szavakban.
Vágólapra másolva!

Eli Yishai izraeli belügyminiszter a Haaretz tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy az izraeli támadás célja, hogy "Gázát visszaküldjék a középkorba. Csak akkor nyugszik majd le Izrael 40 évre" - írta a BBC élő tudósításában.

Korábban az izraeli védelmi miniszter, Avi Dichter nyilatkozott harciasan, amikor azt mondta, Gázában senki sem érezheti biztonságban magát az izraeli fegyverektől. Hozzátette, még a Hamász vezetője, Ismail Hanija sem.

A londoni izraeli nagykövet a BBC-nek finomabban fogalmazott. Szerinte az ország nem kíván szárazföldi hadműveletbe kezdeni, viszont megtesznek mindent, hogy "olyan helyzetet teremtsünk, amelyben egyszerűen nincs idő újratölteni. Olyan helyzetet, amelyben a dél-izraeli lakosokat nem fenyegetik egyfolytában a Hamász gázai rakétái".

A délutáni adathoz képest közben tovább nőtt a halottak száma. Az új légi csapásokban még két palesztin vesztette életét, ezzel már 42-en haltak meg szerda óta.

Közben több százan tartanak demonstrációt Tel-Avivban az izraeli légi csapások ellen.

Az Arab Liga támogatja Egyiptomot abban, hogy együttműködjön a palesztinokkal, és hogy megpróbálják megállítani az izraeli csapásokat Gáza ellen - derült ki a szombati ülés után kiadott közleményből.

Az arab országokat tömörítő szervezet Nabil el-Arabit, az Arab Liga főtitkárát küldi Gázába a következő napokban, hogy a szervezet delegációját vezesse.

Közben az Egyesült Államok Izrael védelmére kelt, legalábbis szavakban. Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese szombaton kijelentette, hogy Washington álláspontja szerint a válságot az robbantotta ki, hogy a Gázai övezet területéről palesztinok rakétákat és aknagránátokat lövöldöztek Izrael területére. Izraelnek joga van az önvédelemre, és "ők döntik el, hogy milyen taktikához folyamodnak" - mondta Rhodes az elnöki gép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva, útban Thaiföldre.