Aki legyőzheti Hugo Chávezt

henrique capriles venezuelai elnökjelölt
Vágólapra másolva!
Minden idők legfiatalabb képviselőjeként kezdte, ült már börtönben, most pedig tízezreket képes megmozgatni - senkinek nem volt még akkora esélye, hogy legyőzze Hugo Chávezt, mint most Henrique Caprilesnek a vasárnapi venezuelai elnökválasztáson. Bár a választás szabadnak nevezhető, Chávez hatalmas előnnyel indul a gazdagabbak által támogatott Capriles ellen.
Vágólapra másolva!

Egy 40 éves férfi áll egy pick-up platóján a venezuelai főváros, Caracas egyik legforgalmasabb utcájának a közepén. Nemzetiszínű inget és baseballsapkát visel, folyamatosan a vadabb gólörömökre hajazó mozdulatokkal csapkod a levegőbe. Tekintete szinte másodpercenként változik, hol negédesen mosolyog, hol az elszántságtól tüzes. A fiatal ügyvédet több tízezer ember figyeli, és mindnyájan reménykedve várják a vasárnapot, amely a férfi életének legfontosabb napja lesz.

Ő ugyanis Henrique Capriles Radonski, és neki van először reális esélye arra, hogy megdöntse az egyik legkarizmatikusabb latin-amerikai politikus, Hugo Chávez hatalmát a vasárnapi elnökválasztáson. A Venezuelát 14 éve vezető Cháveznél kevés embernek volt nagyobb hatása Dél-Amerika elmúlt egy évtizedére, ezért nemcsak az ország szempontjából lenne nagy jelentősége, ha Caprilesnek sikerülne legyőznie a jelenlegi elnököt.

Forrás: AFP/Leo Ramirez
Capriles a vasárnapi kampányzáróján

Bár a kőolajbevételeken alapuló venezuelai gazdaság gyengélkedik, és rákbetegsége miatt Chávez sem tudott azon a fordulatszámon pörögni a kampányban, mint korábban, Caprilesnek így sem lesz könnyű dolga. A venezuelai választást ugyan szabadnak lehet nevezni, de fairnek semmiképp: az állami tévécsatornán például mindössze napi három perc jut az ellenzék közös jelöltjének, míg Cháveznek lényegben korlátlan idő áll a rendelkezésére. A legtöbb közvélemény-kutatás mindenesetre Chávez győzelmét jósolja, még ha hitelességük megkérdőjelezhető is, az viszont biztosnak tűnik, hogy szoros lesz a befutó.

Börtönből az elnökjelöltségig

Henrique Capriles holokauszttúlélők unokájaként született Caracasban. A katolikus hitre áttért zsidó származású apja gazdag üzletember lett, többek között ő vitte be a Kraft Foodst Venezuelába. Lengyel származású anyai nagyanyja 20 hónapot töltött a varsói gettóban, Venezuelába emigrált anyja mozik megalapításával gazdagodott meg. A katolikus apa és a zsidó vallású anya úgy döntött, katolikus szellemben nevelik fel Caprilest, aki buzgó katolikusnak tartja magát, mint mondja, 2004-es bebörtönzése idején mélyedt el hitében.

Forrás: AFP/Geraldo Caso
Capriles egy támogatója

Capriles azért került börtönbe, mert a vád szerint két évvel korábban részt vett egy erőszakos tüntetésen a kubai nagykövetség előtt, amikor Chávez ellen puccsot kíséreltek végrehajtani. Ekkor már parlamenti képviselőként dolgozott, ő volt ugyanis minden idők legfiatalabb venezuelai képviselője, amikor 26 évesen a parlamentbe jutott. 2000-től Caracas Baruta nevű negyedét vezette, majd 2008-tól Miranda állam kormányzója lett.

Ez a kampány más

"A mostani kampány teljesen más, mint a korábbiak. Korábban az elnökjelöltek csak azoknak címezték a beszédeiket, akik Chávez-ellenesek voltak. Capriles azonban az el nem kötelezetteket keresi, és belőlük sok van, legalább a lakosság harmada" - írta az [origo]-nak egy caracasi egyetemista, Manuel. Szerinte az is nagy különbség, hogy az ellenzék nem Caracasra, hanem a kisebb településekre koncentrálja az erejét, ahol korábban Cháveznek nagyon erős volt a támogatottsága.

Egy caracasi mérnök, Chara szerint abban is különbözik a mostani a korábbi választásoktól, hogy jóval nyíltabban fel lehet vállalni, ha valaki Caprilest támogatja, mint a korábbi ellenzéki jelölteket. Nem is volt az országban feszült hangulat még néhány nappal a választások előtt sem. Az [origo]-nak többen is azt írták, hogy Capriles leginkább abból táplálkozhat, hogy mérsékelt nézeteket vall, így sok embert meg tud szólítani, de sokan írták azt, hogy csak azért támogatják, hogy ne Chávez nyerje meg újra a választást.

Forrás: AFP/Prensa Comando
Ellenzéki kampányrendezvény

"Szerintem Capriles nagyon vonzó a fiataloknak, főleg a közép- és a felsőközéposztály támogatja" - írta Liodegar, egy 36 éves informatikus. Chávezt főleg a széleskörű szociális juttatásokban részesülő szegények támogatják, és beszédeiben a magát progresszív középbalosnak tartó Capriles is azt hangoztatja, hogy nem nyúlna hozzá a Chávez által bevezetett, szegényeket támogató programokhoz. Az igazság azonban árnyaltabb ennél, ugyanis augusztus végén kiszivárogtak Capriles gazdasági tervei, amelyek sokkal inkább neoliberálisnak nevezhetőek. Többek között eltörölnék a szegény családok számára az alapvető élelmiszerekre érvényes árkedvezményeket és a szegényekre szabott lakásprogramot is.

Ezzel együtt Capriles támogatói is meglepődnének egy választási sikeren. "A támogatottsága szerintem nagyon közel van Chávezéhoz, de nem gondolom, hogy megnyeri. Ez elsősorban amiatt van, mert Chávez nagyon sokat költ a szegényekre, és a többséget ők alkotják" - írta Manuel. "Nem Capriles győzelmét várom. Egy olyan fasisztának, mint Chávez, aki hülyíti a népet, még mindig nagy a támogatottsága. Nagyon közel vannak egymáshoz, de Chávez fog nyerni a végén" - vélekedett Daniel, egy 35 éves antropológus, aki Caprilest sem szívleli, Chávezt viszont diktátornak tartja.