Magyarok kerültek tűzharcba Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Tűzharc volt csütörtök reggel a magyar-amerikai különleges egység és a tálib ellenállók között. A tűzharcban nem sérült meg NATO-katona - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A HM közleménye szerint a tűzharcban az amerikai 1/10-es zászlóaljjal szoros együttműködésben tevékenykedő magyar különleges műveleti csoport katonái is ott voltak. Emlékeztettek: a különleges műveleti csoport katonáit 2011-ben Michael Repass vezérőrnagy, az Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője kitüntette a tavaly szeptemberi tűzharc során tanúsított - amerikai katonák életét megmentő - magyar helytállás miatt.

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja 2009 eleje óta tevékenykedik Afganisztánban. Tevékenységéről nem tudni részletes információkat, csak azt, hogy speciális feladatok végrehajtásával, rajtaütésekkel foglalkozik, együttműködve az amerikai hadsereggel és az afgán kormányerőkkel. A csoport tagjait a honvédség elitalakulatából, a szolnoki 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljból válogatják. Többen kaptak különleges amerikai kiképzést, modern, amerikai fegyverekkel vannak felszerelve. Tavaly megkétszerezték a létszámukat.

A honvédség 2004 óta tevékenykedik Afganisztánban a NATO-kötelezettség részeként. A magyar katonák szerepvállalását alig pár hete módosították. Jövő márciusban Baghlan tartományból kivonják a tartományi újjáépítési csoport kontingensét, október 1-jétől pedig fél éven át a Magyar Honvédség látja el a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.