Tüntetők törtek be a líbiai parlamentbe

Vágólapra másolva!
Néhány tucat tiltakozó akadályozta meg pénteken, hogy Líbia parlamentje szavazzon az új miniszterelnök által összeállított kormányról. A tüntetők behatoltak a parlament épületébe, ezért a vitatott kabinetről szóló szavazást kénytelenek voltak elnapolni.
Vágólapra másolva!

Tüntetők hatoltak a líbiai parlament épületébe az ország fővárosában, Tripoliban kedd délután. A tömeg az Ali Zidan miniszterelnök által összeállított új kabinet ellen tiltakozott így, amelyről kedden este szavaztak volna a parlamenti képviselők.

A parlamentbe mindössze néhány tucatnyi tiltakozó tört be, de Mohamed al-Magarief, a parlament elnöke közölte, hogy az incidens miatt elhalasztják a kormányról szóló döntést. Magarief a szavazást szerdára napolta.

"A mostani légkör nem alkalmas egy szavazás lebonyolítására" - közölte a líbiai miniszterelnök. A parlamentnek arról kell döntenie, hogy bizalmat szavaz-e a Zidan által kiválasztott 32 miniszternek.

Az új kormányt azért kell felállítani, mert az előző miniszterelnök megbukott, miután az általa összeállított kormányt heves bírálatok fogadták a parlamentben és azon kívül is. A líbiai parlament október közepén választott új kormányfőt Ali Zidan személyében, de neki is meg kell birkóznia a kormányáállítás lehetetlennek tűnő feladatával. A széttagolt, rivalizáló érdekcsoportokból álló Líbiában nehéz olyan kabinetet felállítani, amelynek összetétele megfelel az országon belüli különféle csoportoknak.

Zidan a liberális táborba sorolt korábbi jogvédő. Az 1980-as években a tavaly elűzött diktátor, Moammer Kadhafi rezsimjét képviselte külföldön, de átállt az ellenzék oldalára, az egyik legrégebbi ellenzéki mozgalomhoz, a Nemzeti Front Líbia Megmentéséért nevű csoporthoz csatlakozott.