Szökőár fenyegeti Hawaiit és Kanadát

Vágólapra másolva!
A Kanada nyugati partvidékéhez közeli erős földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el helyi idő szerint szombat este a Csendes-óceánban jóval délebbre fekvő Hawaii-szigeteken.
Vágólapra másolva!

A csendes-óceáni szökőárjelző központ közvetlenül a nyugat-kanadai, 7,7-es földrengés után még nem adott ki riadót Hawaiira vonatkozóan, mert nem látott veszélyt, de mintegy két órával később megtette, mert változtak az érzékelők mérte adatok.

A riadó miatt Hawaiin megszólaltak a szirénák, és a hatóságok felszólították a tengerparton lakókat, hogy hagyják el otthonukat, menjenek magasabban fekvő területre.

Közben 69 centiméter magas szökőár érte el a Haida Gwaii (régi nevén Queen Charlotte)-szigetekhez tartozó Langara-szigetet - közölték Brit Columbia kanadai tartomány hatóságai. A teljes szigetcsoportnak körülbelül 5000 lakosa van, főleg a bennszülött haida törzs tagjai.

Ötvenöt centiméteres ár érte a Vancouver-sziget északkeleti részén lévő Winter Harbourt. Az Alaszka délkeleti részén lévő Craig falu tengerpartján tíz centiméteres vízszintemelkedést mértek.

Kárról sehonnét nem érkezett jelentés. A hatóságok szerint Kanadában ezeknél a vízszintemelkedéseknél magasabb már nem várható, így a riadót lefokozták figyelmeztetésre, ami azt jelenti, hogy erős áramlatok ugyan lehetnek, de a víz nem önt el szárazföldi területet.

Kanada legerősebb földrengése 1700 óta 1949-ben volt Brit Columbiában, 8,1-es erősségű, és volt egy 7,4-es 1970-ben a Haida Gwaii-szigetek déli részén is.

A szombat éjjeli földmozgás fészke a Brit Columbia-i Prince Rupert várostól 198 kilométerre dél-délnyugatra volt, csaknem tíz kilométeres mélységben. A nagy erejű földmozgás után néhány perccel regisztráltak egy 5,8-es utórengést is - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).