Szent háborút hirdet az al-Kaida vezére

Vágólapra másolva!
Egy Mohamed prófétát kigúnyoló amerikai film miatt akar szent háborút indítani az Egyesült Államok és Izrael ellen az al-Kaida terrorszervezet vezetője.
Vágólapra másolva!

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida vezetője szerint Washington "cionista keresztes háborút" folytat a muszlimok ellen, ezért folytatni kell az amerikai nagykövetségek elleni tüntetéseket, és a szövetséges Izrael állam elleni harcot.

A terrorszervezet vezetőjének haragját egy Amerikában készült, de nyilvánosan sosem vetített iszlámellenes film váltotta ki. A Guardian című brit napilap értesülései szerint egy Kaliforniában élő, egyiptomi származású, gazdasági bűncselekmények miatt korábban elítélt producer, Nakoula Basseley Nakoul producer filmje verte ki a biztosítékot az-Zavahrinál és a muszlim világnál. Az alkotás kigúnyolja Mohamedet, az iszlám vallás legfőbb prófétáját.

A filmet nyilvánosan még sosem mutatták be, bár a Guardian nem megerősített információi szerint egy amerikai moziban próbavetítést tartottak belőle. Ugyanakkor a YouTube videomegosztó portálon a nyár elején a film 13 perces előzetesét elérhetővé tették, innen szerezhetett tudomást róla a terroristavezér is.

Zavahri, az al-Kaida jemeni és észak-afrikai ágának múlt havi üzeneteihez hasonlóan, dicsérte az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen végrehajtott szeptemberi támadást, amelynek következtében négy amerikai, köztük a nagykövet, életét vesztette, de felelősséget nem vállalt a történtekért.