Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szaúdi csirkekampány: rohadjon rájuk

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiában az online közösségi médiát használják fel arra, hogy a csirkehús árának emelése ellen tiltakozzanak.
Vágólapra másolva!

A Twitteren futó kampány a "Rohadjon rájuk" néven fut, és arra buzdít, hogy senki ne egyen csirkét, miután a kereskedők 40 százalékkal emelték az árát az elmúlt két hétben. Olyan képeket osztanak meg, amelyek szerint a csirkehús halmokban áll a szupermarketek raktáraiban. Szaúd-Arábiában sokan a közösségi médiaoldalakon vezetik le elégedetlenségüket, mivel az országban be vannak tiltva a politikai pártok és a tüntetések.

A szaúdi agrárminiszter szerint az áremelkedés oka az, hogy jelentősen visszaesett a termelés, a takarmány ára pedig 30-40 százalékkal nőtt - írja a BBC. Hogy úrrá legyen a helyzeten, a kormány exporttilalmat rendelt el, és felvette a csirkehúst azon termékek listájára, amelyeket "elfogadható áron" kell értékesíteni.

Miután Szaúd-Arábia a térség egyik vezető csirketenyésztője, nagy a félelem, hogy az exporttilalom más országokban is hiányt okoz a régióban. Júliusban Iránban váltott ki hatalmas vitát és tüntetéseket a csirkehús árának emelkedése, ám annak oka az iráni bankrendszer ellen hozott nyugati szankciók voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről