Szerb maffiózókat fogtak el Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Mindannyian a zimonyi klán tagjai, állítólag ők ölték meg Zoran Djindjic korábbi szerb miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Elfogták a Luka Bojovic vezette zimonyi klán 15 tagját a spanyol és a szerb rendőrség közös akciójában - jelentette be pénteken Belgrádban egy rendőri vezető. A csütörtöki akcióról a Budapesten tartózkodó szerb miniszterelnök és belügyminiszter is beszámolt.

Luka Bojovicot - szintén a szerb hatóságok közreműködésével - már idén februárban elfogták Spanyolországban. Kiadatása Szerbiának folyamatban van. Ő állítólag 2003 áprilisában lett a klán vezetője, miután a banda tagjai az év márciusában meggyilkolták Zoran Djindjic akkori szerb miniszterelnököt.

Ezúttal a klánvezér Barbara nevű feleségét, Nikola nevű testvérét és további tucatnyi feltételezett bűnözőt tartóztattak le a legkülönbözőbb városokban. A rendőrök mintegy húsz lakást és üzleti irodát kutattak át.

A letartóztatottakat - szerb, horvát, boszniai, illetve montenegrói állampolgárokat - többrendbeli gyilkossággal, pénzmosással, kábítószer-csempészettel gyanúsítják a szerb média szerint.

Boris Tadic akkori szerb elnök Luka Bojovic és négy társa idén februári elfogásakor kijelentette: Szerbia olyan csapást mért a szervezett bűnözésre, amelyet az egyhamar nem fog kiheverni. Dacic belügyminiszter pedig annak a véleményének adott hangot akkor, hogy "a zimonyi klán gyakorlatilag megszűnt létezni".