Már prédikál Ezékiel, a tizenegy éves pap

Vágólapra másolva!
Alig éri fel a szószéket, de magabiztosan prédikál az a  washingtoni kisfiú, aki még csak 11 éves, és máris papként szolgál. Ezekiel Stoddard legjobb barátjának Jézust tartja. Persze a számítógépes játékokat sem veti meg és szívesen néz teniszmeccseket, de legfőbb álma egy saját gyülekezet. Esküvőt és temetést azért még nem tarthat
Vágólapra másolva!

"Fiam, az a tervem veled, hogy az én nevemet hirdesd" - Ezékiel Stoddardhoz, saját elmondása szerint hétéves korában szólt így az Úr. Az óvodáról épp iskolára váltó fiú úgy érezte, hogy pásztori szolgálatra hívta a mindenható, de a csodák sora ezzel még nem ért véget - írta a Spiegel Online.

Egy héttel később a szomszéd felekezet lelkésze felhívta a szülőket, hogy mi lenne, ha Ezékiel és nővére, Corinne próbaképpen náluk prédikálna. Rejtély, hogy honnan hallott a csodáról és honnan szerezte meg a telefonszámot, bár a szkeptikus szemlélők kételkednek a véletlenben, lévén Mr. és Mrs. Stoddard maga is lelkipásztorként dolgozik.

A kisfiú lelkesen vetette bele magát a szolgálatba, ma pedig a maga 1,4 méterével, fekete öltönyével és aranyszínű nyakkendőjével megszokott prédikátora a Washington D.C. környéki istentiszteleteknek. Nemrég pappá szentelte édesapja és néhány lelkésztársa a pünkösdi közösség egyik templomában, aminek jogi értelemben semmi akadálya sem volt, hiszen az amerikai alkotmány nem sok beleszólást enged a szövetségi államoknak vallási kérdésekbe. Ezékiel otthoni gyülekezetében minden harmadik vasárnap prédikál, kedvenc pedig a 23. zsoltár: "Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm".

A fiú szórakozási lehetőségekben sem szűkölködik, nap mint nap zongorázik, dobol vagy tévézik, sosem hagyja ki Venus vagy Serena Williams teniszmeccseit. Három nővérével együtt (összesen tízen vannak testvérek) a gospelkórusban is rendszeresen énekel, a Biblia tanulmányozásával pedig akár napi három órát is eltölt. Mindig maga írja a beszédeit és a vasárnapi igét is ő választja ki, segítséget csak a fogalmazásbeli apróságokban kap a szüleitől.

Persze az összes istentiszteletre elkísérik, sőt, a prédikációi közül több mint 400-at a saját édesanyja töltött fel a Youtube-ra. A videók végén azonban általában egy-egy telefonszám is megjelent, ahol Ezékiel koncetrjeire és beszédeire lehetett helyet foglalni, úgyhogy hamar el is terjedt a szóbeszéd arról, hogy a gyerekpap-ötlet Stoddardék üzleti fogása.

Ezt azonban a szülők mellett maga az érintett is hevesen cáfolja, megvilágosodását és elhivatottság tudatát emlegetve. Saját gyülekezetében is meg kellett küzdenie az elismerésért, eleinte olyan megjegyzéseket is kapott, hogy "menj haza játszani". Végül azonban az idősebbek elfogadták, és inkább saját kortársaival gyűlt meg a baja, akik koravénnek tartották és nemigen akartak vele játszani.

Részben ezért idéntől - Amerikában egyáltalán nem ritka szokás szerint- iskola helyett otthon tanul, és javában készül arra, hogy átvegye a gospelkórus vezetését. Pár év múlva már teljesen önállóan tarthat szertartásokat, élete fő célja pedig egy saját gyülekezet. A médiában egypintes prédikátorként emlegetett kisfiúnak már követői is vannak - többek között a saját húga, aki már saját beszédeket ír és papi pályafutását tervezgeti.