Néha kibújt az állat a bárányarcú hummeres gyilkosból

hummer, rendőrgázolás, eladó Hummer annak a salzburgi szerelőműhelynek az udvarán, melyet Thomas B. is használt
Vágólapra másolva!
Ismerősei szerint otthon vajszívű kezesbárány, derék és segítőkész ember az az osztrák férfi, aki a múlt héten Hummer terepjárójával szándékosan halálra gázolt egy magyar rendőrt. A férfit a Hummerek legnagyobb osztrák szakértőjének tartják, aki azonban állítólag egyszerű, szegény szerelő, és nincs is saját terepjárója. Miközben ismerői magasztalják, szomszédai ijesztő történetekkel cáfolnak rá arra, hogy az egykori bűnöző jó útra tért volna. A festői osztrák hegyek közt eredtünk a tetovált rendőrgyilkos múltjának nyomába.
Vágólapra másolva!

Ausztria észak-nyugati végében, a hósipkás hegyek közé ékelődő Salzburgtól alig 20 kilométerre fekszik Hof 3200 lelkes faluja. A zöldellő hegyoldalba épült, takaros osztrák házak között sárga templomtorony emelkedik, a főutcát barnuló levelű fasorok díszítik, a falu határában pedig kristálytiszta patak zubog a házak alatt. Ha valaki kiáll a dombra felkúszó utcák peremére, utazási prospektusokba illő idill tárul elé, amelynek nyugalma teljesen megbonthatatlannak tűnik.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Hof, az idilli alpesi falu. További képekért kattintson a fotóra!

Megbonthatatlan nyugalom azonban nem létezik - tudtuk meg egy a falu szélén autókerekeket tisztító öregtől. A férfi szerint a múlt héten valósággal sokkolta a falut a hír, hogy egyik lakójuk rendőrgyilkosság miatt börtönbe került Magyarországon, miután a gyanú szerint szándékosan halálra gázolt egy motoros rendőrt hatalmas Hummer terepjárójával. A patak fölötti domboldalon élő, vastagon tetovált, kétgyerekes autószerelő, Thomas B. számára az alpesi idill egy csapásra véget ért, és az ablakából elé táruló festői hegyek helyett immár csak a magyar börtönök csupasz falait bámulhatja.

Fagyos tekintettel a fáskamrába

A hummeres gyilkos, Thomas B. múlt csütörtökön éppen három barátjával tért haza Romániából egy offroad terepjárótúráról, amikor Apátfalvánál magyar rendőrök akarták megbírságolni gyorshajtásért. A férfi állítólag nem állt meg, majd a nyomába eredő motoros rendőrök egyikét megpróbálta lelökni az útról, a másikat meg álló helyzetből gázt adva halálra gázolta. A férfit hosszú dulakodás után végül négyszer is meglőtték a megölt rendőr társai, leteperték, és őrizetbe vették, vérében pedig a vizsgálatok kábítószert mutattak ki (az esetről itt olvashat bővebben).

A szerelőt ugyan nem ismerte Hofban mindenki személyesen, de hatalmas Hummerja feltűnő jelenség volt, gyakran lehetett látni - mesélte az [origo]-nak a falu szélén kereket tisztító öreg. Meg is mutatta, hol parkolt rendszeresen a Hummer: a település másik oldalán lévő parkolóban azonban most csak néhány Amerikából importált katonai utánfutó árválkodott, amelyeken egy Hummer X Club feliratú matrica utalt arra, hogy a gyilkoshoz tartoznak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A Hummer-klub matricája az egyik utánfutón. További képekért kattintson a fotóra!

Itt lakik Thomas B. családja, a parkoló feletti domboldalban - mutatták a szomszédok, és ahogy az utánfutókat szemléltük, a parkolóban feltűnt egy látványosan ideges, feszült asszony - mint később kiderült, a gyilkos felesége. "Mit néznek azon az utánfutón? Nincs abban semmi érdekes, tűnjenek innen!" - kezdett kiabálni. Mikor megtudta, hogy újságírókkal van dolga, elnémult, idegesen telefonálni kezdett, majd felhúzta a kocsija ablakát, és elhajtott.

Legközelebb annak a lakásnak az ajtajában találkoztunk vele, amelyben a szomszédok szerint a hummeres férfi lakik. Az asszony nagy kosárban tűzifát vitt a fáskamrából a házba, és közben jeges tekintettel nézett át rajtunk. Van-e bármi mondanivalója a magyaroknak, akik a férjét a múlt heti események után hidegvérű gyilkosnak ismerték meg? - kérdeztük. "Nem akarok semmit mondani" - közölte, majd eltűnt a hatalmas ház ajtaja mögött.

"Igazán jó ember"

Az asszony dühös tehetetlensége érthető, hiszen a magyar börtönben ülő Thomas B. talán sosem szabadul: a szándékos rendőrgyilkosságért 20 évet, vagy akár életfogytig tartó börtönt is kaphat. Míg azonban a nő a szótlanságot választotta a helyzet kezelésére, Thomas B. salzburgi ismerősei inkább bőbeszédűen bizonygatták az [origo]-nak, hogy a hummeres férfi nem rossz ember, a gyilkossági történet pedig Ausztriából nézve teljesen hihetetlen.

Salzburg peremén egy kétszintes, kopottas sárga panelépület ad otthont annak a lepukkant autójavító műhelynek, amelyben Thomas B. a Hummerjével rendszeresen megfordult. Itt sokan ismerik, kuncsaftok és alkalmazottak egyaránt. "Thomas egyáltalán nem rossz ember" - magyarázta heves gesztusokkal egy idősebb férfi, aki láthatóan küldetésének tekintette, hogy jobb képet fessen a gyilkosról. Amikor azt kérdeztük, a barátja-e, azt mondta, hogy inkább csak közeli ismerőse. De például sokat segített neki B., amikor az öreg Porschéját kellett megjavítani, és a fia is tucatnyiszor dolgozott vele együtt. "Tanított autószerelési trükkökre, és bár nem volt soha bőbeszédű, értette a viccet, és nagyon rendes volt" - kontrázott a fiú.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

"Ennek az embernek nagyon jó szíve van, igazán jó ember, ha segítség kellett, ő ingyen segített autót szerelni" - áradozott az öreg. A magyar ügyészség szerint ugyan a hummeres gyilkos már 28-szor került szembe a törvénnyel, lopott, támadott rendőrre, de ismerőse szerint ez a múlt. Ő két éve ismeri, és semmi rosszat nem hallott róla: "nem iszik alkoholt, nem dohányzik, legfeljebb kávét, kakaót vagy narancslét iszik" - bizonygatta. A kérdésre, akkor hogyan lehet, hogy kábítószert találtak a rendőrök az autójában és a vérében is, ismerőse és az autójavító alkalmazottai is hitetlenkedve válaszoltak: "Azt biztos a magyar rendőrök tették a kocsiba, hogy így húzzák rá a vizes lepedőt".

Egy körömpiszok, egy senki

Bár a Hummerje, a karját borító tetoválásai és az állítólag nála talált kábítószer miatt Magyarországon egy dúsgazdag maffiózó képe rajzolódott ki Thomas B.-ről, osztrák ismerősei szerint ennél semmi sem állhat távolabb a valóságtól. "Nem volt ő senki sem. Egy szelíd bárány volt inkább, nem maffiózó" - mondta az autójavító műhely tulajdonosa, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le, mert nem akarja, hogy összekapcsolják a gyilkossággal. A középkorú tulajdonos szerint B. egyszerű autószerelő, aki a gépeknek él, és imádja az autókat. "Nagydarab ember, tetovált, hosszú hajú, úgy néz ki, mint egy rocker. De valójában teljesen normális, a tetoválásai is alkatrészeket, dugattyúkat, kocsikat ábrázolnak". Ismerői szerint ugyan sok bűnt követett el a múltjában, de mióta 3 éve feltűnt a műhelyben, "évről évre nyugodtabb lett".

A férfi ráadásul nem is gazdag - mesélte a műhely tulajdonosa. A Hummer nem is az övé, állítólag csak bérli egy gazdag barátjától. "Nincs neki ilyen autókra pénze, ő egy egyszerű körömpiszok, egy senki kétkezi munkás". Hogy mégis miért jár Hummerrel? A műhely vezetője szerint Ausztriában ő a legnagyobb szakértője a kocsinak, jobban ismeri a Hummereket, mint bárki más. És van egy nagyon gazdag ismerőse, egy szállítmányozási cég milliomos vezetője, akinek több Hummerje is van: ez a férfi állítólag szintén ott volt a magyarországi gázolásnál, amikor megölték a rendőrt. A gazdag barát egyik Hummerja most is ott állt a műhely parkolójában, de éppen próbáltak túladni rajta. "Eladó, 62 000 euróért (17 millió forint)" - hirdette a kocsi ablakán a felirat.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Eladó Hummer a szerviz udvarán. További képekért kattintson a fotóra!

A műhelyben a gyilkost igazi szakiként tartják számon, a műhely vezetője szerint az is elképzelhetetlen, hogy tucatnyi késsel volt felszerelkezve, ahogyan a magyar szemtanúk állították. "Ő szerelő, egy bicska lóg az oldalán, mint nekem is" - mondta. "De ez egyszerre fogó, csavarhúzó és miegymás. Szerszám". Azokkal a hírekkel viszont senki nem tudott mit kezdeni, miszerint Thomas B. hosszan dulakodott a rendőrökkel, és szándékosan hajtott át az egyiken. "Biztosan az vadította meg, hogy a rendőrök rálőttek. Nem értjük, mi történhetett".

Fenyegető levelek

A salzburgi szerelőműhely vezetője szerint három éve ismerték meg Thomas B.-t, de a férfi nem a műhely alkalmazottja. B. sokszor az ő cégükön keresztül rendelt alkatrészeket a Hummerjéhez, és gyakran a műhelyben javította saját vagy mások kocsijait, de maszek szerelő volt, a cég csak a helyszínt biztosította neki. Igaz, a gyilkosság előtti utolsó, romániai offroad-túrájára maga a műhelytulajdonos vitt utána alkatrészeket, amikor a gyilkosnak az erdélyi száguldozás közben eltört a sebességváltója.

A műhelytulajdonos ugyanakkor zokon veszi, hogy cégét összemossák a gyilkossal, mert az eset óta Magyarországról szitkozódó, fenyegető levelek tucatjait kapta, amelyben sekélyes angolsággal gyilkosnak, állatnak titulálják, felelőssé teszik a rendőrgyilkosságért. Az [origo] által is megtekintett levelekben azt írták neki, hogy remélhetőleg ő is "magyar börtönben rohad meg". "Pedig semmi közöm hozzá, mi itt csak munkából élünk, és neki is alkatrészeket szállítunk, mint bárki másnak" - tárta szét a kezét. "Nagyon dühös vagyok emiatt".



Ököllel verte a szélvédőt

A hummeres gyilkost fényező ismerősök állításait ugyanakkor erősen elhomályosítják azoknak a szomszédoknak a történetei, akik Thomas B. házának közelében laknak, és nemcsak autójavítás közben, de a hétköznapokban is látták a férfit. Az ő elmondásukból az derül ki, hogy a férfi nem volt kirívóan botrányos a környéken, sokan csak a hatalmas autója miatt figyeltek fel rá, de azért akadt, aki szemtanúja volt kirohanásainak, konfliktusainak is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A rendőrgázoló háza a patak mellett, egy domboldalban áll. További képekért kattintson a fotóra!

"Vigyázzanak vele, az egy nagyon erőszakos ember" - mondta egy közelben lakó asszony, aki csak nevetett az autójavítóban hallott pozitív jellemzéseken. "Egyszer itt az utcában utolért egy gyerekkel autózó nőt, aki szerinte túl lassan ment. Felhúzta magát, odament a kocsihoz, és ököllel verte a szélvédőt, hogy miért csak ötvennel hajt az asszony" - mesélte az ijesztő élményt.

Egy másik szomszéd azt mondta, hogy neki sosem volt baja B.-ékkel, de tudja, hogy a közvetlen szomszédjukban lakó család azért költözött el, mert nagyon durva konfliktusa volt Thomasszal. Hogy pontosan mi volt a bajuk egymással, az nem derült ki, de a feszültség annyira tarthatatlan volt, hogy inkább elköltöztek. "De kérdezzék meg a rendőrséget, ők sokat tudnának mesélni" - mondta az előbbi szomszéd.

Hof falu apró rendőrőrsén az ügyeletes tiszt azt mondta, hogy semmilyen információt nem adhat ki a hummeres férfiról. "De azért azt elmondhatom, hogy jól ismerjük őt" - tette hozzá. Ábrázata pedig árulkodóan oszlatta szét a jószívű kezes bárányról szóló meséket: amikor az autójavító munkatársainak méltatását idéztük, a rendőr fintorogva ingatta a fejét, a szomszédok agresszivitásról szóló beszámolóinál pedig önkéntelenül, mosolyogva bólogatni kezdett. "Nem mondhatok semmi konkrétumot" - mondta. "De azt hiszem, elhihetik, amit a helyiek, a szomszédok mondanak róla."