Négy év börtönre ítélték Berlusconit adócsalás miatt

Kéjenc partik, fogyókúra, vissztér Berlusconi
Vágólapra másolva!
Adócsalásért négy év börtönbüntetésre ítélték Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnököt. Most először született börtönbüntetés kiszabásáról szóló ítélet Berlusconi ellen, aki ellen számos különböző ügyben folynak eljárások.
Vágólapra másolva!

A milánói bíróség négy év börtönbüntetésre ítélte pénteken Silvio Berlusconit, korábban négy alkalommal is miniszterelnökké választott olasz politikust. Berlusconit adócsalás miatt mondták ki bűnösnek.

A bíróság öt évre eltiltotta a közhivataloktól, és 10 millió euró bírság kifizetésére is ítélte a korábbi miniszterelnököt. Ez azt jelenti, hogy ha az ítélet jogerőssé válik, Berlusconi nem lehet a római parlament tagja sem.

A döntés nem jogerős, a volt kormányfő várhatóan fellebbezni fog. A magát a milánói ügyészség áldozatának tartó Berlusconi nem volt jelen a pénteki tárgyaláson, és nem kommentálta az ítéletet. Védőügyvédje, Nicolo Ghedini úgy nyilatkozott, hogy megvárja a bíróság indoklását.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót.

Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született Berlusconival szemben, pedig számos ügyben folynak vagy folytak ellene bírósági eljárások. A többi perben vagy fölmentették a vád alól, vagy pedig a bíróság - elévülésre hivatkozva - beszüntette az eljárást.

Ebben az ügyben viszont a bíróság a vádat képviselő ügyészség kérésénél is szigorúbb ítéletet szabott ki. A tárgyalások hat évvel ezelőtt kezdődtek.

Berlusconi egy nappal ezelőtt jelentette be távozását az olasz nagypolitikából: közölte, hogy többé nem lesz miniszterelnök-jelölt. Közölte azt is, hogy december 16-át jelölte meg pártja, a Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltjének a megválasztására.