Megostromolták a koszovói parlamentet

Vágólapra másolva!
A koszovói és a szerb miniszterelnök múlt heti találkozója miatt megostromolták a koszovói parlamentet albán nacionalisták.
Vágólapra másolva!

Több száz albán nacionalista kísérletet tett hétfőn a pristinai parlament és a kormány székházának ostromára, de a rendőrök visszaverték őket. A tüntetők záptojással és paradicsommal dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be ellenük. Meg nem erősített hírek szerint mindkét oldalon vannak sérültek.

A tüntetők akciójukkal azt akarják megakadályozni, hogy a koszovói albán kormány tárgyalásokat kezdjen Szerbiával. Hashim Thaci koszovói és Ivica Dacic szerb miniszterelnök az Európai Unió közvetítésével a múlt héten Brüsszelben találkozott először.

A tüntetést a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) szervezte. Miközben a gazdasági és szociális problémák miatt a kormánypártok gyorsan veszítenek népszerűségükből, a szélsőséges Vetevendosje tábora növekszik. A párt ellenzi az állami vagyon kormány által szándékolt privatizációját, valamint mindennemű kapcsolatot a szomszédos Szerbiával.