Leszedtek egy vadászgépet a szíriai lázadók

Vágólapra másolva!
A város megtámadására induló vadászgépet lőttek le a szíriai felkelők Aleppótól nem messze. Szombaton a felkelésben 75-en haltak meg egy civil szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

A szíriai lázadók szombaton lelőtték a légierő egyik vadászgépét az ország északi részén lévő Aleppó tartományban - jelentették a felkelőktől származó értesülések alapján ellenzéki források, köztük a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A lázadók egyik tisztje az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a felkelők a tartomány nyugati peremén, Aleppo városától több mint tíz kilométerre lőtték le a gépet. Az OSDH értesülései szerint a vadászgép Hán-el-Asszal város ellen készült támadást indítani.

Ugyancsak a londoni központú civil szervezet jelentette be, hogy legalább hetvenöt ember vesztette életét szombaton Szíriában. A kormányerők harminchárom katonája, a fegyveres ellenzék 24 embere halt meg, ezen kívül tizennyolc civil vesztette életét. A halálos áldozatok száma most először magasabb az egymással harcoló kormánykatonák és a felkelők között, mint a civil lakosság soraiban, ami állítólag annak a jele, hogy a hadműveletek komolyabb szakaszba jutottak.

A SANA hivatalos hírügynökség ugyanakkor arról adott hírt, hogy a kormányerők "terroristák tucatjait" ölték meg a harcok során.

A harci jelentések szerint egyre hevesebbek az összecsapások Idlíb tartományban a Damaszkuszt és Aleppót összekötő, stratégiai jelentőségű autópálya birtoklásáért. Ebben a körzetben a kormányerők csapást mértek a felkelőkre, akik ugyanakkor egy katonai konvoj ellen intéztek támadást. Összecsapásokról érkezett jelentés a jordániai határ körzetéből, Deraa tartományból, akárcsak Homsz tartományból.