Vágólapra másolva!
Egy máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud uniós döntéseket. John Dalli azt állította, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kérte, hogy váljon meg tisztségétől.
Vágólapra másolva!

Lemondott az Európai Bizottság egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja, miután az EU csalás elleni hivatala (OLAF) megállapította: egy máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől, cserébe pedig azt ígérte, hogy befolyásolni tud bizonyos uniós döntéseket.

Bár John Dalli érintettségére nem találtak közvetlen bizonyítékot, és a tranzakció sem valósult meg, a hivatal úgy ítélte meg, hogy tudott az eseményekről. Az OLAF információi szerint a Swedish Match nevű svéd dohányipari céget azzal kereste meg egy máltai vállalkozó, hogy anyagi előnyökért cserébe a Svédországban népszerű, "snus" néven ismert, nedves dohánypor uniós exporttilalmának terén változást tud elérni.

A hagyományos "snus" forgalmazására Svédország külön engedélyt kapott az uniótól, de az Európai Unió többi országában tilos forgalomba hozni. A nedves dohányterméket a svédek a felső ajkuk alá helyezik, onnan szívódik fel a nikotin. A "snus" állítólag sok svéd számára a dohányzásról való leszokást segíti, pontos egészségügyi hatásai azonban nem ismertek.

Forrás: AFP/Georges Gobet
John Dalli

A csalás elleni hivatal jelentése szerint a vizsgált események végső soron semmilyen hatással nem voltak az uniós döntéshozatalra. A hivatal eljuttatja jelentését a máltai ügyészségnek, az ügy pedig innentől a máltai igazságszolgáltatásé - közölte a bizottság.

John Dalli egy szerdai interjúban azt állította, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kérte, hogy váljon meg tisztségétől.

Az Európai Dohánytermesztők Szövetsége csütörtökre tiltakozást szervez az Európai Unió dohánytermelőket ellehetetlenítő intézkedései ellen. Szerintük Magyarországon főként a hátrányos helyzetű településeken közel 20 ezer álláshely szűnhet meg a különböző európai intézmények és az egészségügyi szervezetek téves elképzeléseken alapuló intézkedései hatására.