Katonákat küldene az EU az afrikai iszlamisták ellen

Vágólapra másolva!
Egy 200 fős kiképzőosztaggal segítené az Európai Unió a Szahara déli peremén fekvő Mali hadseregét, hogy felkészítse az országotaz iszlamista lázadók elleni harcra. A dzsihádista felkelők az év elején elfoglalták a Mali északi részét, és az EU szerint immár Európára is veszélyesek, ezért katonai segítséget kell nyújtani Mali kormányhű erőinek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió fontolgatja, hogy katonákat küldjön az iszlamista lázadók által kettészakított Maliba a kormányerők kiképzésére. Az EU-misszió feladata az ország hadseregének felkészítése lenne, hogy fel tudják venni a harcot a szélsőséges lázadó csoportokkal, amelyek uralmuk alá vonták Mali északi részét.

A Reuters hírügynökség pontosan meg nem jelölt uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az EU saját biztonsága érdekében avatkozna be az afrikai konfliktusba. A Maliban megerősödő iszlamisták ugyanis esetleges terrorakcióikkal az egész térséget, valamint Európát is fenyegetik - jelentette kedden a brit hírügynökség.

A tervek szerint mintegy kétszáz, kiképzési feladatokat ellátó katonát küldenének Afrikába, akik nem vennének részt harci cselekményekben. Az EU szerepvállalása azon nemzetközi erőfeszítések keretébe illeszkedne, amelyek célja, hogy eltávolítsák az afrikai ország északi részében gyülekező terroristákat és dzsihádista harcosokat. Az unió október 19-i csúcsértekezletén a vezetők megállapították, hogy a mali válság "közvetlen fenyegetést" jelent Európára is.

Forrás: AFP
Timbuktu, Mali északi részének ősi városa: itt az iszlamisták uralkodnak most

A katonai beavatkozásra három európai terv körvonalazódik: katonák kiképzése, avagy a kiképzés mellett még a helyi hadsereg átszervezése is. A harmadik variáció a tényleges katonai bevetésekben való részvétel lenne, de ezt a tagállamok nem akarják megkockáztatni - mondták a források.

A legjobbnak jelenleg azt tartják, hogy nagyjából kétszáz katona foglalkozzon kiképzéssel és átszervezéssel, s ugyanennyi az ő védelmükkel. Mali hadserege 6-7 ezer fős, rosszul van felszerelve és kiképezve, harci morálja alacsony, amit bizonyít az is, hogy tavasszal katonai puccsot hajtottak végre, ezzel nyitva teret az előrenyomuló szélsőségesek előtt.

(A Maliban kialakult helyzetről korábbi cikkünkben, itt olvashat bővebben).