Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az azeri baltást is emlegette Hillary Clinton

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön Washingtonban fogadta Martonyi János magyar külügyminisztert. Clinton a találkozó előtt az együttműködés elmélyítéséről és a magyarok által kifejezett szabadságvágyról beszélt, de a találkozón Martonyi szerint megemlítette, hogy az Egyesült Államok csalódott amiatt, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az azeri baltás gyilkost.
Vágólapra másolva!

A zárt ajtók mögötti tárgyalások előtti üdvözlőnyilatkozatában Hillary Clinton újságírók előtt megemlítette, hogy a felek a kétoldalú kapcsolatokon kívül globális témákat is érintenek majd. Kijelentette, hogy a legfontosabb cél az együttműködés elmélyítése és kiszélesítése. Az amerikai diplomácia vezetője az 1956-os forradalom 56. évfordulója alkalmából hangsúlyozta, hogy nagyrabecsüléssel tekint a magyarok által kifejezett szabadságvágyra.

A washingtoni találkozó után tartott tájékozatón kiderült: Afganisztán ügyében elhangzott, hogy Magyarország a kabuli reptér őrzésének átvételével átmenetileg növeli hozzájárulását a nemzetközi szerepvállaláshoz, de a külügyminiszter kijelentette: 2014-ben a magyar egységek elhagyják a közép-ázsiai országot. Martonyi János a Balkánnal kapcsolatban azt mondta, habár kedvezőek a fejlemények a nyugat-balkáni térségben, az ottani kockázatok indokolttá teszik, hogy Magyarország fenntartsa jelenlétét a régióban mind az EU-n, mind a NATO-keresztül.

A magyarországi belső folyamatokról Martonyi azt mondta, Hillary Clinton láthatta, hogy a magyar kormány sok kérdést megoldott. A magyar diplomácia vezetője a még nyitott kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a bírák nyugdíjazásának kérésében az Európai Bíróság novemberben hozza majd meg ítéletét, amelyet Magyarország tiszteletben fog tartani. "Tulajdonképpen azok a kérdések, amelyek alapvetően felmerültek a külügyminiszter asszony 2011 júniusi látogatásán, tehát az igazságszolgáltatás, a választási rendszer és a médiaszabadság, ezek túlnyomórészt megoldódtak vagy a megoldás felé haladnak" - jelentette ki Martonyi János.

A magyar külügyminiszter amerikai kollégájának a magyar médiát a világ egyik legváltozatosabb, legélénkebb médiájaként jellemezte, és kijelentette, hogy aki azt magyar nyelven követi, "az aligha tudja kétségbe vonni, hogy a sajtószabadság Magyarországon teljes mértékben érvényesül". Martonyi javasolta, hogy az amerikai szakértők alaposan olvassák el a Velencei Bizottság minden jelentését, és akkor látni fogják, hogy azok a kérdések, amelyek felmerülnek, alapvetően technikai jellegűek. "Természetesen lehetne jobb megoldásokat is találni, ez valószínűleg a világ minden országának jogalkotására igaz, de azok a túlzó megállapítások, amelyek a magyar demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését érik, megalapozatlanok" - hangsúlyozta Martonyi János.

Az azeri baltás gyilkos miatt csalódott Clinton

A külügyminiszter azt mondta, hogy Hillary Clinton az amerikai kormány csalódottságának adott hangot amiatt, hogyRamil Safarov katonatisztet, az azeri baltás gyilkost kiadta Azerbajdzsánnak Magyarország. Martonyi János pedig ezzel kapcsolatban a magyar kormány csalódottságának adott hangot, amiért az azeri vezetés az előzetesen adott írásbeli garanciák ellenére nem folytatta az ítélet végrehajtását, hanem szabadon bocsátotta az örmény katonatársát megölt azeri tisztet.

A barátinak minősített, a tervezettnél hosszabb ideig tartó találkozót megelőző, kamerák előtti kölcsönös üdvözlés alkalmával Clinton kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése és kiszélesítése mellett a tárgyalások témája a regionális és globális együttműködés. Szerinte az 56 évvel ezelőtti 1956-os felkelés "az egyik legerősebb jele volt a magyarok szabadság és demokrácia iránti vágyának, és az Egyesült Államok továbbra is erős támogatója a magyarok törekvéseinek."

Martonyi János köszönetet mondott a baráti párbeszéd folytatásáért és az elmúlt időszakban az amerikai kormány részéről megfogalmazott tanácsokért. Rámutatott, hogy az idén nemcsak a forradalom 56. évfordulóját ünnepeljük, de a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulóját is. Az amerikai fővárosban Martonyi János a kétoldalú találkozó után részt vesz az Atlantic Council washingtoni elemzőintézet kerekasztal-beszélgetésén, és tárgyal amerikai nagyvállalatok vezetőivel is. A magyar külügyminiszter pénteken találkozik az amerikai magyarság szervezeteinek képviselőivel, valamint ünnepélyesen beiktatja Daniel Hughest, Magyarország új New Orleans-i tiszteletbeli konzulját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről