Hatalmas iraki fegyverüzletet ütnek nyélbe az oroszok

Vágólapra másolva!
Oroszország harci helikoptereket, vadászgépeket és légvédelmi rendszereket is szállítani fog Iraknak, összesen 4,2 dollár értékben. Ezzel Moszkva visszahódította iraki piacát, amelyet 2003-ban az amerikai invázió miatt veszített el.
Vágólapra másolva!

Irak 4,2 milliárd dollár értékben vásárol fegyvereket az idén Oroszországtól - jelentették be kedden Moszkvában, Núri al-Máliki iraki kormányfő látogatása alkalmából. Az orosz kormány közleménye a részletekről nem szól, de az orosz és az iraki sajtó értesülései szerint Bagdadot főként harci repülőgépek és helikopterek érdeklik.

A Vedomosztyi című orosz lap úgy tudja, hogy 30 Mi-28 típusú helikopterről és 42 Pancir Sz-1 típusú légtérvédelmi rendszerről van szó. Iraki források ezen felül Szuhoj és MiG típusú harci repülőgépek, valamint páncélosok beszerzését is említik.

Az Mi-28 típusú helikoptereket hegyvidéki harcokra is alkalmassá tették, és ebben jobbak, mint az amerikai gyártmányok. Az iraki védelmi miniszter az idén már háromszor járt Oroszországban a szerződések előkészítése végett. Máliki kedden találkozott Dmitrij Medvegyev kormányfővel, akit meghívott Bagdadba. Vlagyimir Putyin elnökkel szerdán tárgyal.

Medvegyev azt mondta, hogy Oroszország fejleszteni kívánja a barátságot, a partnerséget és az együttműködést Irakkal. Korábban a Szovjetunió, majd Oroszország volt Irak fő fegyverszállítója, de a Szaddám-rendszer 2003-as bukása óta kiszorult erről a piacról.

Máliki egy sajtótájékoztatón tagadta, hogy oroszországi fegyvervásárlások esetén Iraknak először konzultálnia kellene az Egyesült Államokkal. "Fegyverek beszerzésekor a saját igényeinket tartjuk szem előtt. Olyan fegyvereket veszünk, amilyenekre szükségünk van. Készek vagyunk együttműködni mindenkivel" - jelentette ki.