Fel akarta robbantani a Fed New York-i épületét egy bangladesi férfi

Vágólapra másolva!
Pechére fedett FBI ügynököket választott társául az amerikai központi bank elleni merénylethez az a 21 éves bangladesi férfi, akit szerdán fogtak el a Fed New York-i épületénl, amikor üzembe akarta helyezni a szerkezetet. A szövetségi hatóságok tömegpusztító fegyver bevetésének szándékával vádolják és azzal, hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet.
Vágólapra másolva!

Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy bangladesi férfi - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amelyről a fiatalember azt hitte, bő 450 kilogramm robbanóanyagot rejt. A merényletkísérlet azonban nem jelentett valós veszélyt, mert a merényletre készülő férfi "tettestársai" valójában fedett FBI-ügynökök voltak és a "pokolgép" sem volt üzemképes. A merényletet a szövetségi és a New York-i rendőrök közösen akadályozták meg.

A Loretta Lynch szövetségi ügyész által kiadott közlemény szerint Nafisz idén januárban érkezett az Egyesült Államokba azzal a céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselő és a New York-i tőzsde épülete is.

Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet, majd ezután megpróbálta végrehajtani a robbantást. Ekkor fogták el. A szövetségi hatóságok azzal vádolják, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.