Másfél évet kapott a pápa komornyikja

Vágólapra másolva!
Paolo Gabrielét bizalmas dokumentumok ellopásával vádolták. Három év börtönre ítélte a bíróság, de ebből büntetlen előélete miatt csak 18 hónapot kell letöltenie.
Vágólapra másolva!

Hatalmas érdeklődés közepette kezdődött meg szombaton Rómában az utolsó tárgyalási nap a bizalmas dokumentumok ellopásával vádolt volt pápai komornyik perében. A BBC szerint Paolo Gabrielét három év börtönre ítélték, de ebből büntetlen előélete miatt csak 18 hónapot kell letöltenie.

A vatikáni bíróság azzal vádolta XVI. Benedek volt komornyikját, hogy nagy mennyiségű bizalmas dokumentumot, továbbá leveleket tulajdonított el a pápai lakosztályból, és azok jelentős részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A szóban forgó dokumentumok - értesülések szerint - a többi között az egyházi vezetésben dúló állítólagos hatalmi harcokról, a Vatikán bankjának feltételezett pénzmosási ügyleteiről, továbbá a pápa ellen tervezett összeesküvésről szóltak. Az egykori komornyikot májusban tartóztatták le, több héten keresztül börtönben tartották fogva, jelenleg házi őrizetben van.

Forrás: MTI/EPA
Paolo Gabriele a bíróságon

A férfi a per során azt állította, nem voltak bűntársai, egyedül "ösztöneit követve" lopta ki a pápai lakosztályból a bizalmas dokumentumokat, a "Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatti elkeseredéstől hajtva". Meg volt róla győződve, hogy XVI. Benedeket "manipulálják," és segíteni akart - mondta.

A pápa várhatóan meg fog kegyelmezni Gabrielének, de azt még nem tudni, hogy mikor - mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

A kiszivárogtatási botrányról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.