Saját kémeit buktatta le az orosz titkosszolgálat

amerikai kémsztori, Arc Electronics, amerikai elektronikai cuccokat csempésztek ki, védett haditechnikát az orosz hadseregnek és titkosszolgálatnak
Vágólapra másolva!
A szexi orosz kémnő, Anna Chapman lebukása óta nem volt akkora kémbotrány Amerikában, mint ami a héten robbant ki egy elektronikai cikkekkel kereskedő texasi cég miatt. Egy orosz származású amerikai üzletember ártatlannak hazudott mikrocsipeket és processzorokat csempészett az orosz kormánynak és hadseregnek, hülyét csinálva a katonai technológia kivitelét tiltó amerikai hatóságokból. Az oroszt végül az FBI csípte fülön, Moszkva pedig azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.
Vágólapra másolva!

Újabb orosz kémbotrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban, miután a New York-i ügyészség szerdán 11 orosz állampolgár ellen emelt vádat kifinomult amerikai haditechnika csempészése miatt. A legutóbbi kémtörténet, Anna Chapman és társainak 2010-es lebuktatása után most egy elektronikai céget szúrtak ki az amerikai hatóságok. A gyanú szerint az orosz-amerikai állampolgárok tulajdonában lévő cég egy évek óta működő, kifinomult kémszervezetet takart.

A vád szerint a Texas államban, Houstonban működő cég az USA korlátozásait és exportszabályait kijátszva 2008 óta vásárolt fel és vitt ki Oroszországba speciális mikrocsipeket, digitális konvertereket, mikroprocesszorokat és egyéb elektronikai eszközöket. Ezeknek az exportálását az USA nagyon szigorúan szabályozza, mert fegyverekhez, megfigyelő eszközökhöz, rakétairányító rendszerekhez vagy robbanófejek detonátoraihoz is felhasználhatóak. A nyomozás jelenlegi állása szerint azonban a vádlottak kijátszották a szabályokat, és a különleges technológiát sokszor közvetlenül az orosz hadseregnek vagy az orosz titkosszolgálatnak szállították le.

Amerikaivá vedlett orosz ügynök

A kémsztori fő vádlottja ezúttal egy 46 éves üzletember, Alexander Fisenko, aki Kazahsztánban született, és szentpétervári tanulmányai után 1994-ben emigrált az USA-ba. Az orosz férfi 1998-ban alapította meg texasi cégét, az ARC Electronicsot, amelynek jelenleg vezérigazgatója és tulajdonosa, és amely a legmodernebb elektronikai eszközök kereskedelmére állt rá. A férfi 2003-ban amerikai állampolgárságot szerzett, akár csak egyik fő bűntársa, a cég beszerzési igazgatója, aki 2004-től vásárolta Fisenko chipjeit, és 2008-ban szintén megkapta az állampolgárságot.

Az FBI honlapján elérhető adatok szerint Fisenko és cége az orosz kormány titkos ügynökeként tevékenykedett, és illegálisan vásárolta fel az amerikai gyártók hi-tech kütyüjeit. Cége mindent elkövetett, hogy ne derüljön ki a valódi célja, és éveken át titkolta, hogy milyen fontos haditechnikai eszközöket visz ki Amerikából, 10 év alatt mintegy 50 millió dollár értékben.

Fisenko a vád szerint több cégen keresztül utaztatva exportálta az elektronikai cikkeket egy Apex System nevű moszkvai cégnek, amelynek szintén vezérigazgatója és résztulajdonosa. Az orosz cég különböző nyilvántartások szerin az orosz hadsereg és az orosz titkosszolgálatok beszállítójaként is dolgozott. Hogy ne derüljön ki a katonai kapocs, a cégek rendszeresen meghamisították az áruk adatait, és letagadták, hogy katonai célra exportálják azokat - áll az FBI közleményében.

Forrás: AFP
Elektronikai termékeket csempésztek (képünk illusztráció)

Halászhajó vagy tengeralattjáró-elhárító?

Az FBI szerint az oroszok a csempészet fedezése érdekében amerikai ipari vállalatnak állították be magukat, és azt állították, hogy a megvásárolt csúcstechnikát saját termékeik gyártásához használják fel. Például azt híresztelték magukról, hogy a mikroelektronikai alkatrészeket közlekedési lámpák gyártásához kellenek, noha semmilyen efféle gyártósorral nem rendelkeztek.

A másik módszerük az volt, hogy eltitkolták a vásárlóik kilétét. Lehallgatott telefonbeszélgetések és elcsípett emailek tanúsága szerint a texasi orosz cég beszerzési igazgatója egyik, az orosz hadseregnek szállító kuncsaftjával is megvitatta, hogy az ügyletben nem szerepelhet az orosz hadsereg vásárlóként. "De hát mit tehetnénk, ha a vásárlónk egy az egyben a hadsereg?" - kérdezte a közvetítő. Az exportőr cég vezetője erre közölte: "Nem nekünk kell kitalálni erre valamit. Nektek kell".

Máskor a fő vádlott, Fisenko adott utasítást a vele kapcsolatban álló cégeknek, hogy "szépen, pontosan találják ki" a vásárlóról szóló hamis történetet, "tegyenek róla, hogy jól nézzen ki". Beszerzési igazgatója pedig az FBI adatai szerint egyszer arra utasította oroszországi partnerüket, hogy ügyeljen, a kiviteli bizonylaton a felhasználásról szóló résznél "halászhajók szerepeljenek, ne halászhajók és tengeralattjáró-elhárítók". Az orosz kormánnyal való kapcsolatukat leginkább egy levél árulta el, amelyet az orosz titkosszolgálat egyik laboratóriumából küldtek az ARC Electronicsnak: a levélben a szolgálat arra panaszkodott, hogy a texasi cég hibás chipeket szállított nekik, ezért cserealkatrészeket követelnek.

Az amerikai elhárítást dicsérik

A kémbotrányt az amerikai hatóságok meglehetősen nagy dobra verték, a szerdai bejelentéssel egy időben hét helyen tartottak házkutatást, Fisenko cégének öt bankszámláját fagyasztották be, és tiltólistára helyezték a vádlottakkal korábban üzletelő 165 személyt és céget. Az egyik vádlottat a reptéren fogták el, amikor Szingapúron keresztül épp Moszkvába próbált volna szökni: rajta kívül még hét vádlottat kaptak el. Fisenko cégét pénzmosással is megvádolták, a 11 vádlott pedig fejenként akár 65 év börtönt is kaphat.

"Ahogy a vádiratban szerepel, a vádlottak hazugságok kifinomult hálójával próbálták kikerülni a nemzetünk biztonságát védő törvényeket" - mondta az ügyről Loretta E. Lynch illetékes New York-i ügyész. Szerinte a vádlottak megpróbáltak visszaélni az amerikai szabad piac lehetőségeivel, hogy amerikai technológiákat lopjanak az orosz kormánynak, az USA hatóságai azonban felfedezték és felszámolták a hálózatot. "Továbbra is kitartóan védelmezzük azt a technológiai előnyt, amelyet az amerikai zsenialitás hozott létre" - mondta. Az FBI illetékes vezetője pedig hozzátette: "egyes ellenséges országok az amerikai adófizetők költéségén akarják fejleszteni védelmi képességeiket és modernizálni fegyverrendszereiket, az FBI azonban továbbra is agresszívan fogja védelmezni az amerikai technológiát".


Az ARC Electronics honlapjáról gondosan eltüntették a katonai vonatkozásokat

Az oroszok kampányfogásra gyanakodnak

A kémbotrány szerda óta folyamatosan az egyik legfontosabb téma az orosz hírügynökségeken és lapokban is, de itt inkább kétségbe vonják az amerikai hatóságok vádjait. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes az Itar-Tass hírügynökség szerint azt nyilatkozta, hogy az állítólagos orosz kémek egyetlen orosz fegyvergyárnak sem szolgáltattak amerikai mikrocsipeket. "Semmit nem tudok ilyesmiről" - idézte a hírügynökség Rogozint, aki szerint a lebukott csempészeknek valószínűleg más üzlettársaik voltak, nem az orosz kormány.

A Komszomolszkaja Pravda című lap az orosz titkosszolgálat egyik nyugdíjba vonult ezredesére hivatkozva azt írja, hogy az ügy inkább kicsinyes gazdasági bűncselekményekről szól, mint kémkedésről. Egy másik visszavonult tiszt pedig a Nyezaviszimaja Gazetának azt mondta, hogy a szaftos botrányt valószínűleg szándékosan az amerikai elnökválasztási kampány utolsó hónapjára időzítették. Az szerinte az amerikai szolgálatok kezére játszik, amelyek igyekeznek bizonyítani, hogy milyen nagy szükség van rájuk az ország védelmében, és így akarnak majd több támogatást kicsikarni a következő elnöki ciklus alatt.