Nem kér a kormányból a líbiai parlament

Vágólapra másolva!
A líbiai parlament vasárnap elutasította Musztafa Abu Sagur megválasztott miniszterelnök új kormányát, és ezzel a kormányfőtől is megvonta bizalmát. A parlament szerint a kormányfő kabinetje nem képviseli Líbia minden régióját és a társadalom összes rétegét. Néhány héten belül új miniszterelnököt kell választani.
Vágólapra másolva!

A líbiai nemzetgyűlés 200 képviselőjéből vasárnap este 125 mondott nemet a Sagur által bemutatott tízfős válságkabinetre. A következő három-négy hétben új kormányfőt kell választani.

A líbiai nemzetgyűlés csütörtökön utasította el Sagur első kormánylistáját, és három napot adott neki, hogy összeállítsa új kabinetjét. A képviselők azt nehezményezték csütörtökön, hogy a 27 politikus nem képviseli az összes régiót és a társadalom minden rétegét. Emiatt feldühödött tömegek megostromolták a parlamentet.

Sagur "tekintettel azokra a veszélyekre, amelyeknek az ország ki lett téve" és "a regionális érdekek figyelembevétele nélkül" javasolta a tízfős kabinetet, amelynek a következő fél évben kellett volna az országot kormányoznia. "Az első lista nem volt sikeres, voltak benne hibák, és kész voltam kijavítani azokat" - mondta vasárnapi parlamenti felszólalásában.

A helyi média szerint a júliusi választásokon győztes, mintegy 60 pártból álló, Nemzeti Erők Szövetsége nem csak számos miniszteri posztot követelt magának a polgárháború utáni első líbiai kormányban, de alapvetően elutasította az Abu Sagur által javasolt kormányprogramot is.

Sagur volt Líbia első megválasztott miniszterelnöke azt követően, hogy tavaly megdöntötték Moammer Kadhafi diktátor uralmát.