A Hezbollahé volt az Izraelben lelőtt drón

Vágólapra másolva!
A Hezbollah radikális szervezet küldte Izrael fölé azt a pilóta nélküli repülőgépet, amelyet néhány napja az izraeli légierő megsemmisített. A szervezet vezetője további hasonló akciókat ígért.
Vágólapra másolva!

Haszan Naszrallah sejk, a radikális Hezbollah vezetője csütörtökön elismerte, hogy a szervezete küldött Izrael fölé egy iráni gyártmányú pilóta nélküli repülőgépet, mely "kényes célpontok" felett repült el.

"Korszerű felderítő repülőgépet küldtünk libanoni területről (...), amely több száz kilométert repült át a tenger felett, mielőtt átlépett az ellenséges vonalakon, és behatolt a megszállt Palesztinába" - mondta Naszrallah a Hezbollah televíziójában. Hozzátette, nem ez volt a szervezet utolsó ilyen akciója.

Az izraeli hadsereg F-16-os vadászgépe október 6-án lelőtt az ország déli része fölött egy pilóta nélküli repülőgépet, mely előtte fél óráig repült az izraeli légtérben. Robbanószer nem volt rajta. Naszrallah csütörtökön azt állította, hogy a drónt a dimónai atomreaktor közelében lőtték le.

Az Izraellel vívott 2006. évi háborúban a Hezbollah már bevetett pilóta nélküli repülőgépet Izraelben. 2005. április 12-én pedig a Hezbollah egy pilóta nélküli gépének sikerült átrepülnie Izrael északi területének egy része fölött anélkül, hogy lelőtték volna.