Vágólapra másolva!
Melegszik a föld, ami az emberek táplálkozását is érinti egy kutatás szerint. Dél-Ázsiában egyre kevesebb a búza, de a felmelegedés a háttérbe szoríthatja a hűvösebb körülményeket kedvelő krumplit is, amelynek a helyét a banán veheti át.
Vágólapra másolva!

A gyümölcsök, és közülük is főleg a banán, vehetik át a zöldségek helyét az emberek táplálkozásában egy kutatás szerint - írta a brit BBC szerdán. Az ENSZ által készített kutatás szerint a globális felmelegedés a világ 22 legnagyobb növénytermő területét is érinteni fogja, ami hosszú távon a termelés és a táplálkozási szokások megváltozásához vezethet.

A kutatás szerint a jövőben a kukorica-, a búza- és a rizstermelés is visszaesik, de a változás leginkább a hűvösebb éghajlatot kedvelő krumplit érinti, amelynek a helyét a banán veszi át, főleg a szegényebb országokban, de a leginkább Dél-Ázsiában. Dél-Ázsiában a kutatás szerint már meg is indult a változás, amely első körben a búzát érintette, amelyet sok helyen a manióka váltott fel.

A kutatás szerint azonban a változás mindennaposnak mondható az emberek táplálkozásában. Bruce Campbell szerint például a rizs húsz éve még egyáltalán nem játszott szerepet az étkezésben Afrikában, ma pedig már megszokottnak számít.