22 év alatt sem unták meg Montenegró vezérét

Vágólapra másolva!
Biztos győzelmet aratott az exit pollok alapján a Milo Djukanovic vezette pártszövetség a montenegrói parlamenti választáson. Djukanovic különböző pozíciókban már 22 éve vezeti az országot. 
Vágólapra másolva!

Befejeződött a vasárnapi montenegrói előrehozott parlamenti választás, és az állami televízió és a podgoricai egyetem által készített exit poll szerint a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) által vezetett Európai Montenegró nevű kormányzó pártszövetségre a választók 46,1 százaléka szavazott. Az ellenzéki Demokratikus Front nevű tömörülés a voksok 20 százalékára számíthat.

Ez azt jelenti, hogy a DPS és vezetője, Milo Djukanovic újabb négy évvel meghosszabbítja 22 éve tartó hatalmát. A Montenegró európai integrációja elkötelezett hívének számító, 50 éves Milo Djukanovic 29 éves korában került miniszterelnökként Montenegró élére, s azóta - az elmúlt kév év kivételével - hol kormányfőként, hol köztársasági elnökként vezette az országot.

Az Adria-parti törpeállamban harmadszor választják meg a parlamentet, amióta a köztársaság 2006-ban különvált Szerbiától. Az előrehozott választások szükségességét a kormányzó pártszövetség azzal indokolta, hogy júniusban megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, s az állami intézményeknek egy ilyen fontos időszaknak teljes, négy évre szóló törvényhozási periódussal kell nekiveselkedniük.

A montenegrói ellenzék szorosabb egységben vágott neki a választásnak, mint a korábbi években, de politikai elemzők azt jósolták, hogy ennek ellenére aligha tudja megingatni a Milo Djukanovic nevével fémjelzett Európai Montenegró kormányzó pártszövetség 22 éve tartó hatalmát.

Az október 14-i megméretésen 13 párt, illetve szövetség küzdött egymással az egykamarás parlament 81 helyéért. Bár 2010 végén Djukanovic - üzleti ügyeire hivatkozva - átadta a kormányfői tisztséget a fiatal Igor Luksicnak, továbbra is ő a szövetség központi figurája, és a vasárnapi választások után állítólag újfent beülne a miniszterelnöki székbe.