Tovább provokál a Mohamed-karikatúrákat közlő francia hetilap

Vágólapra másolva!
Újabb kiadása jelenik meg pénteken annak a francia szatirikus hetilapnak, amely szerdai számában Mohamed-karikatúrákat jelentett meg. A Charlie Hebdo-t egy nap alatt 75 ezer példányban kapkodták el, igaz, volt ahol az összes megvásárolt számot összetépték. Washington szerint nem biztos, hogy jó ötlet volt közölni a karikatúrákat.     
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt elkapkodták a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap e heti, Mohamed-karikatúrákat tartalmazó számát, így pénteken megjelenik az újság második kiadása is.

A főként karikatúrákra épülő kiadvány igazgatója, Stephane Charbonnier elmondta, hogy az újság mind a 75 ezer példánya elfogyott szerdán, így egy második sorozatot is nyomtatnak belőle. A karikaturista Charb azt nem árulta el, ezúttal hány darabot dobnak piacra a lapból.

A párizsi Belleville negyedben, ahol számos észak-afrikai bevándorló él, egy újságárus elmesélte, hogy egy férfi már reggel hat órakor megvásárolta a hetilap összes, ott kapható példányát, azért, hogy aztán mindet nyilvánosan széttépje.

Az amerikai Fehér Ház szóvivője szerdán kételyeket fogalmazott meg egy francia hetilap kiadójának ítélőképességével kapcsolatban, aki Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat közlése mellett döntött, ugyanakkor síkraszállt az önkifejezés szabadsága mellett.

"Tudjuk, hogy ezek a rajzok sokak számára mélyen sértőnek bizonyulnak majd és több közülük gyújtó hatású lehet. De többször szót emeltünk már az önkifejezés szabadságának fontossága mellett, amit az alkotmányunk magában foglal" - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

"Más szavakkal, mi nem kérdőjelezzük meg azt a jogot, hogy ilyen dolgokat leközöljenek, mi csak a közlésről meghozott döntés mögötti ítélőképességet kérdőjelezzük meg" - mondta Carney.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek nem szolgálhatnak az erőszak igazolásául.

A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva pénteken, a muzulmán déli ima miatt, húsz országban ideiglenesen zárva tartanak majd a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.

Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány nem engedélyezi a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó film miatt Párizsban tervezett újabb tüntetés megtartását. A múlt hét végi nem engedélyezett tiltakozás után a közösségi oldalakon újabb felhívást jelent meg egy szombati tiltakozásra a francia fővárosban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az iszlám világban a közelmúltban heves - több esetben halálos áldozatokat követelő - tiltakozást váltott ki egy, az iszlám vallást gyalázó amerikai amatőr film internetes bemutatása.

2005-ben egy dán lap közölt gúnyolódó karikatúrákat Mohamedről, hatalmas felháborodást kiváltva: a rajzok szerzőinek fejére még vérdíjat is kitűztek.