260 halottja van a két pakisztáni tűznek

Vágólapra másolva!
A két gyárban kitört tűzvész áldozatainak többsége megfulladt, mert az alagsorba menekültek a lángok elől és ottrekedtek. Több holttest úgy összeégett, hogy az áldozatok nemét sem lehet megállapítani.
Vágólapra másolva!

Legalább 260 ember halt meg egy ruha- és egy cipőgyárban pusztító tűzben Pakisztánban - közölték szerdán a helyi hatóságok. Az ország déli részén lévő Karacsiban egy 450 embert foglalkoztató ruhagyárban kedd este keletkezett tűzben 236 - más forrás szerint 240 - ember halt meg.

Az áldozatok többsége megfulladt: az üzem alagsorába menekültek a lángok elől, és ottrekedtek. Egyes holttestek úgy összeégtek, hogy az áldozatok nemét sem lehet megállapítani. A helyszínen 35 tűzoltókocsi küzdött a lángokkal, de az épület átkutatása nehézségekbe ütközött az erős füst miatt. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy tisztázzák, emberi hanyagság miatt történt-e a tragédia.

Forrás: AFP/Asif Hassan


Ugyanebben az időben csaptak fel a lángok egy cipőgyárban a kelet-pakisztáni Lahor városában. Az ottani tűzvész 25 emberéletet követelt, és többtucatnyian megsérültek. A tüzet az okozta, hogy egy áramgenerátorból kicsapódó szikrák lángra lobbantották az üzemben tárolt vegyi anyagokat.

Helyi források szerint azért ilyen sok az áldozat, mert az épületekben nincsenek vészkijáratok. A hírügynökségek szerint Pakisztánban általános probléma, hogy az üzemek és más középületek híján vannak a biztonsági berendezéseknek, így sok helyen nincs vészcsengő vagy tűzoltó készülék. A kormány bírálói szerint az országban burjánzó korrupció is nehezíti a munka- és tűzvédelmi hiányosságok felszámolását.