Törpepárt provokál Németországban

Vágólapra másolva!
A véleményszabadságra hivatkozva mutatná be a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr filmet egy iszlámellenes párt Németországban.
Vágólapra másolva!

Felzúdulást váltott ki német kormánykörökben, hogy egy kis neonáci párt be akarja mutatni a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr filmet. A Pro Deutschland nevű iszlámellenes törpepárt szombaton állt elő tervével, amely ellen a belügyminiszter azonnal tiltakozott. A konzervatív Hans-Peter Friedrich nyilatkozatban jelentette be, hogy jogi eszközökkel igyekszik megakadályozni az arab országokban heves Amerika-ellenes tüntetésekhez vezető film bemutatását.

Friedrich szerint a kis szélsőjobboldali párt valódi célja a németországi muzulmánok provokálása. "Ez ellen minden jogi eszközzel fel kell lépnünk" - hangsúlyozta a miniszter. Ezzel szemben a Pro Deutschland vezetője, Manfred Rouhs a Der Spiegel című lapnak kijelentette, hogy pártja Berlinben a teljes filmet be kívánja mutatni. A pártelnök a véleményszabadságra, illetve a művészet szabadságára hivatkozott. A bemutató helyszínével, illetve időpontjával kapcsolatban részletet nem közölt.

A németországi muzulmánok száma meghaladja a hárommilliót, és a hatóságok attól tartanak, hogy a film esetleges bemutatása tüntetésekhez vezethet a körükben. A film miatt számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak. A bengázi amerikai konzulátus elleni keddi támadásban meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete és három másik amerikai.

Washington közben lényegében kiürítette a szudáni és tunéziai nagykövetségeit, és felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el ezeket az országokat. A szudáni Kartúmban pénteken az amerikai nagykövetség előtt heves tüntetés volt, a tüntetők megpróbáltak átmászni az amerikai követség kerítésén. A megmozdulást a rendőrség erőszakkal oszlatta szét. Az összecsapásban legkevesebb három tüntető életét vesztette, és többen megsebesültek. Korábban felvetődött, hogy gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos-szakasz utazik a szudáni fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok ottani nagykövetségének védelmét, de a szudáni kormány ezt ellenezte.

Korábbi cikkeinket a filmről, illetve a tiltakozásokról itt olvashatja.