Kéjencpartik bonyolítják a fogyókúrázó Berlusconi terveit

Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök a Parma-AC  Milan mérkőzésen az Ennio Tardini stadionban Parma
Vágólapra másolva!
Bár megesküdött, hogy sosem tér vissza, tíz hónappal lemondása után visszafogottnak aligha mondható kampányt kezdett Silvio Berlusconi, amellyel visszatérését készíti elő. Interjúkban fényezi magát, a ledobott kilóival kérkedik, és már az ellenfelei is számolnak azzal, hogy indul a tavaszi választásokon. Ellene dolgoznak viszont pártjának római képviselői, akiknek vezetője állami pénzből tartott bulikba bukott bele.
Vágólapra másolva!

A Berlusconi családhoz tartozó Mondadori csoport tulajdonában lévő Chi magazin szerkesztősége szerint nemcsak Katalin hercegnő melle érdekelheti az olvasókat, hanem Silvio Berlusconi meztelen felsőteste is. A lap A Lovag lefogyott című képriportjával járult hozzá az elnyűhetetlen egykori miniszterelnök visszatérésének előkészítéséhez. Berlusconi a kalandokban szintén gazdag életúttal büszkélkedő barátjának, Flavio Briatorénak a kenyai birtokán gyűjtött erőt meglehetősen dicstelen politikai búcsúja után és feltehetően embert próbáló visszatérése előtt. Közben - mint azt több interjúban is fontosnak tartotta elmondani - nyolc kilót fogyott (és további négytől szabadulna még).

A Briatore-birtokon Berlusconi szokatlan társaságban nyaralt: nem voltak vele sem nők, sem VIP-vendégek, sem a korábbi botrányok miatt kényelmetlenné vált barátok és üzletfelek, cserébe viszont egy sportterapeutával és egy orvossal töltötte napjait, hajnalban kelt, gyümölcsöt reggelizett, és nagyokat sétált a tengerparton. Az afrikai elvonulásnak meg is lett az eredménye, hiszen a Chi magazinban megjelent előtte-utána képek tanúsága szerint a 76 éves Berlusconi valóban fittebbnek és soványabbnak tűnik, mint tavaly.

Forrás: Europress/Getty Images/Valerio Pennicino
Berlusconi egy Parma-Milan meccsen. Mostanában főként stadionokban bukkant fel

A lemondása után hónapokig tartó hallgatást szeptemberben aztán két nagy interjúval is megtörte Berlusconi, eloszlatva a visszatérése feletti kételyeket - már ha felvetődött egyáltalán ilyesmi a miniszterelnöki posztot már háromszor betöltő politikussal kapcsolatban. Először a szintén a Berlusconi-portfólióhoz tartozó Il Giornale című lapot tisztelte meg egy interjúval, és az őt hiányolókat azzal nyugtatgatta, hogy "ha nem leszek is miniszterelnök-jelölt, akkor is a frontvonalból veszek majd részt a párt irányításában".

Berlusconinak azonban ezúttal egészen mélyről kell felkapaszkodnia, és a pártja egyelőre inkább hátráltatja, mint segíti. A PdL laziói szervezete ugyanis újabb botránnyal tette próbára a megszorítások miatt amúgy is megviselt olaszok tűrőképességét. A számvevőszék vizsgálatából kiderült, hogy a párt testülete a 2010-es választási győzelem óta 30 millió euró közpénzt költött saját kiadásaira. Saját kiadások alatt pedig gépkocsit, tengerparti villát és luxusnyaralást kell érteni. A pazarlás leglátványosabb megnyilvánulása azonban az a parti volt, ahol Vesta-szűznek, Zeusznak és nimfákat üldöző Minotaurusznak beöltözött frakciótagok fényképeivel szembesültek az olaszok. A tógapartik egyenként 40 ezer euróba kerültek. A párt egyik fiatal politikusa, Carlo De Romanis 2010 szeptemberében például "Ulysses hazatér, és harcol az ellenséggel" mottóval szervezett ókori hangulatú partit saját választási győzelme ünneplésére.

A Berlusconit kifejezetten utáló La Repubblica című napilap azonnal lecsapta a magas labdát, és arról írt, hogy felesleges csodálkozni a történteken, hiszen a PdL képviselői csak a szórakozásban élen járó Berlusconi politikai stílusát utánozták. Renata Polverini laziói tartományi elnök a botrány miatt a múlt héten háromszor jelentette be lemondását, és háromszor lépett vissza. Hétfő esti lemondása azonban véglegesnek tűnik, így Lazióban előrehozott választásokra is készülnie kell a PdL-nek.

A tógabotrányból azonban még a magyarázkodásban gyakorlott Berlusconinak is nehéz lesz kirángatnia a pártot. A politikusok fizetésére és költekezéseire amúgy is ki van most hegyezve az olasz közélet, és a laziói affér csak megerősíti azt a szavazókban már jó ideje motoszkáló gyanút, hogy megválasztott politikusaik korruptak, túlfizetettek, és ráadásul a feladataikat is képtelenek tisztességesen ellátni. A Guardiannek nyilatkozva az egyik olasz politológus, Roberto D'Alimonte nem hagyott kétséget a helyzet súlyossága felől: "Polverini lemondása már nem csökkenti tovább az olaszok bizalmát a politikai pártokban, mert ez a bizalom már most nulla".

Berlusconi a Huffington Postnak adott interjúban arról beszélt, hogy a legutolsó dolog, amire Olaszországnak szüksége van, az ugrás az ismeretlenbe. Helyette tapasztalt és cselekvőképes vezetésre van szüksége. Egyre több jel mutat arra, hogy jelentkezik a feladatra, amit megkövetel a haza.

Arról egyelőre nincs egyetértés a sajtóban, hogy a szeptemberi felmérések szerint alig 20 százalékos támogatottságot élvező Szabadság Népe (PdL) pártnak használna-e, vagy nem az, hogy Berlusconi ismét teljes erővel beleveti magát a politikába, amikor ugyanis lemondott, az olaszok túlnyomó többsége úgy gondolta, hogy soha többé nem szavazna a rá.

Forrás: AFP
Az olaszoknak már nagyon elegük volt Berlusconiból

Berlusconit azonban a számok nem bizonytalanítják el, legalább is ez derül ki abból az interjúból, amelyet a Huffington Post nemrég debütáló olasz verziójának adott szeptemberben. A terjedelmes interjú nagyszerű lehetőséget adott a politikai elemzést és a saját életműve iránti nosztalgiát egyfajta kampánybeszéddel vegyítő Berlusconinak arra, hogy előkészítse a visszatérését, és egyben fényesítse kicsit a saját szobrát. Az utóbbi műveletet különösen olyan újságírói kérdések alapozták meg, mint az, amely azt firtatta, hogy olyan emberként, akinek fontos, hogyan fogja majd megítélni a történelem, milyen jelzővel írná le tavalyi lemondását a miniszterelnöki posztról.

Berlusconinak nem is kellett sokat gondolkodnia a megfelelő jelzőn. "Felelősségteljes" - mondta, majd emlékeztetőül hozzátette, hogy soha sem veszített el bizalmi szavazást. A visszalépését politikai okokkal indokolta, és az országnak tett felelősségteljes gesztusként jellemezte. A félreértések elkerülésére kijelentette azt is, hogy mindig helyesen cselekedett a közéletben és a magánéletben is. "Soha nem követtem el semmit sem a törvényekkel, sem az erkölccsel szemben, a többi mind hamis információ és rágalom" - mondta Berlusconi, aki egyébként október elején újabb bírósági tárgyalásra hivatalos. Az úgynevezett Ruby-ügyet tárgyalják majd, de korrupcióval, adócsalással, befolyással üzérkedéssel is a vádlottak padjára vagy annak közelébe került. Ezekről az ügyekről azonban szemérmesen hallgat az interjúban, helyette inkább a Monti-kormány által bevezetett ingatlanadó eltörléséről beszélt, és érdemei elismerése mellett kiosztotta az utódját. "Mario Monti a legjobb választás volt az olasz válságkormány élére, de kormányfőként gyengének bizonyult, túlságosan hagyja magát befolyásolni a baloldaltól, én kevésbé lennék engedékeny Merkellel is".

A Huffington Postnak adott interjúban Berlusconi arról is beszélt, hogy az olasz demokrácia egyik súlyos gondja, hogy az igazságszolgáltatást a politikai ellenfelek megsemmisítésére használják. A Telegraph által idézett politikai elemzők szerint Berlusconit nem is annyira a politikai tenni akarás motiválja, mint inkább az, hogy a hatalmát az üzleti érdekei megvédésére és bírósági ügyei megkerülésére használja. Párttársai azonban még mindig hisznek az indítékai tisztaságában. A PdL egyik képviselője, Micaela Biancofiore a La Repubblica című lapnak például határozottan kijelentette, hogy Berlusconinak az ország érdekében mindenképpen indulnia kellene a jövő tavaszi választásokon, továbbá, hogy az olaszoknak hiányzik a volt miniszterelnök példamutatása, bár azt a kérdést már hárította, hogy ez a hiányérzet a bunga-bunga néven az olasz köztudatba égett vad szexpartikra is vonatkozik-e.

A nagy visszatérés lehetőségének komolyságát jelzi, hogy Berlusconival a politikai ellenfelei is számolnak, még úgy is, hogy szerintük ez igazi katasztrófával érne fel a hitelességének egy részét a szakértői kormánynak köszönhetően épp, hogy csak visszanyerő Olaszország szempontjából. "Mindig aggódom, amikor elmegy nyaralni" - idézte a Telegraph a balközép Demokrata Párt egyik képviselőjét, Pierluigi Bersanit, aki Berlusconi távollétéből egyértelműen azt szűrte le, hogy az olasz politikát hosszú éveken át meghatározó politikusnak eszébe sem jutott nyugdíjba menni.