Mohamed-karikatúrákat közöl egy francia lap

Vágólapra másolva!
Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közöl legfrissebb, szerdán utcára kerülő számában a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap - jelentette be a lap igazgatója. A francia miniszterelnök azonnal óvatosságra intette a lapot, és jelezte, hogy nincs szükség semmilyen túlzó megjelenítésre.
Vágólapra másolva!

A rajzok nem lesznek provokatívabbak a laptól megszokottaknál - mondta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap igazgatója, miután bejelentette, hogy karikatúrát közölnek Mohamed prófétáról.

A karikatúrák "azokat fogják megrázni, akik azt akarják, hogy egy olyan újság olvasása közben sokkolják őket, amelyet soha nem olvasnak" - vélte Charb, külön utalva a sajtószabadságra is.

Azonnal reagált a bejelentésre Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök: felelősségre intett a témával kapcsolatban, és jelezte, hogy nem ért egyet semmilyen túlzó megjelenítéssel. A Kairóban tartózkodó Laurent Fabius külügyminiszter pedig egy kérdésre azt válaszolta, hogy ellenez mindenféle provokációt. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Franciaországban létezik a szabad véleménynyilvánítás joga.

Az iszlám világban a közelmúltban heves - több esetben halálos áldozatokat követelő - tiltakozást váltott ki egy, az iszlám vallást gyalázó amerikai amatőr film internetes bemutatása. 2005-ben egy dán lap közölt gúnyolódó karikatúrákat Mohamedről, hatalmas felháborodást kiváltva: még vérdíjat is kitűztek a rajzok szerzőinek fejére.