Mohamed-karikatúra egy spanyol lapban

Vágólapra másolva!
Újabb lökést adhat az iszlám világon átvonuló tüntetési hullámnak, hogy egy spanyol lapban karikatúra jelent meg Mohamed prófétáról. A kairói spanyol nagykövetség rögtön figyelmeztette az Egyiptomban tartózkodó spanyolokat a várható következményekre.
Vágólapra másolva!

Az El Jueves című spanyol szatirikus politikai hetilap legújabb számának címlapján közölt karikatúra néhány muszlimot mutat, akiket szembesítés céljából sorakoztatott fel a rendőrség, alatta pedig ez áll: "De tudja valaki, hogyan is néz ki Mohamed? A lap online változata jelenleg nem elérhető.

A próféta bármely ábrázolása istenkáromlásnak számít a muszlimok szemében, de az ügy a nyugati világban is vitát indított el a szólásszabadság korlátozásáról - emlékeztet a Reuters. A hetilap nem kívánt nyilatkozni a hírügynökségnek a közlés motivációjáról, de Mayte Quilez szerkesztő a Huffington Postnak írt kommentjében azt állította, szerettek volna humorosan szólni egy vitatott témában. "Ha nem lehet ábrázolni Mohamedet, honnan lehet tudni, hogy ő van a karikatúrán?" - tette fel a kérdést.

Voltak már előzmények

A múlt héten a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo közölt karikatúrát Mohamed prófétáról nem sokkal azután, hogy egy Amerikában készített film tüntétéseket váltott ki Egyiptomban, Líbiában és más országokban. Líbiában megölték az amerikai nagykövetet és másik három amerikai állampolgárt.

"Még elemezzük, milyen lépéseket fogunk tenni" - mondta a spanyol külügyminisztérium illetékese, de Egyiptomban már figyelmezették a turistákat a várható retorziókra.

A francia belügyminiszter ugyanakkor épp ma fenyegette kiutasítással azokat az iszlamista külföldi állampolgárokat, akik a muzulmán vallás nevében megzavarják a közrendet.