Minden harmadik olasz a mamájával él

Vágólapra másolva!
A 18-29 év közötti olaszok több mint 60,7 százaléka még mindig az anyjával él, de a teljes népesség egyharmadára is igaz ez az állítás - derült ki egy friss felmérésből. A vizsgálata arra is rámutatott, hogy a család központi szerepe nemhogy nem hanyatlott, de a gazdasági válság hatására még erősödött is az elmúlt években Olaszországban.
Vágólapra másolva!

A családi kötelékek erejére világított rá a Censis olasz társadalomkutató intézet szerdán közölt felmérése, amely szerint csaknem minden harmadik olasz a mamájával él.

A felmérés tanúsága szerint az olasz "mammák" a válságban is segítenek gyerekeiknek: az olaszok 30,1 százaléka él egy fedél alatt édesanyjával, és az arány még magasabb a 18-29 év közötti olaszok esetében, akiknek 60,7 százaléka él egy lakásban a mamájával.

A társadalomkutató Censis és a Coldiretti agrárszövetség Együtt élni, jobban élni című vizsgálata szerint a család központi szerepe nem hanyatlott Olaszországban, ellenkezőleg, a gazdasági válságban a família "támaszt és menedéket nyújt" - kommentálta a felmérés eredményeit az olasz sajtó.

Nem távolodnak el anyjuk szoknyájától az idősebbek sem: a 30-45 év közöttiek 25,3 százaléka együtt él együtt édesanyjával, 42,5 százalék pedig mamája közelében lakik. A 45-60 év közöttiek 11,8 százaléka lakik édesanyjával egy lakásban, 58,5 százalék pedig édesanyjától nem messze talált magának otthont. Az olaszok 42,3 százaléka maximum harminc perces távolságra él az édesanyjától, 54 százaléka maximum harminc perces távolságra él akármelyik más közeli rokonától.

Az olasz család a mai napig összetart, védőhálót nyújt tagjainak - jegyezte meg a vizsgálat. A felmérés többek között arra is rámutatott, hogy a több mint kétgyermekes olasz édesanyák kétharmada nem dolgozik.

2007-ben Tommaso Padoa Schioppa gazdasági miniszter adókedvezménnyel igyekezett önálló életre bírni az általa "bamboccioni"-nak nevezett, örökös gyerekszerepben maradó olasz fiatalokat. 2010-ben Renato Brunetta, a közigazgatás egyszerűsítésért felelős miniszter törvénnyel akarta "elzavarni" otthonról a tizennyolcadik évüket betöltő fiatalokat