Meghalt a 2000. amerikai katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Újabb belsős támadásban halt meg a NATO kötelékébe tartozó két külföldi Afganisztánban. Az amerikai áldozat az ország 2000. halottja a 11 éve tartó háborúban.
Vágólapra másolva!

Egy afgán katona szombaton megölt egy amerikai katonát és egy civil NATO-alkalmazottat. A gyilkosság indítéka egyelőre nem ismert - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Egy meg nem nevezett amerikai kormányzati illetékes megerősítette a BBC-nek, hogy a szombati áldozat volt a 2000. olyan amerikai katona, aki a hadsereg 2001 októbere óta tartó afganisztáni küldetése során vesztette életét.

Az afganisztáni NATO-erőket érő úgynevezett belsős (a szövetséges afgán hadsereg részéről induló) támadások során az idén már 52 külföldi katona halt meg, közülük nagyjából minden második amerikai volt. Tavaly egész évben 35 ilyen halálesetet regisztráltak. Az ilyen támadások miatt indított átfogó, a megelőzést is szolgáló vizsgálat után nemrég több mint kétszáz afgán katonát bocsátottak el vagy vettek őrizetbe.

Vardak tartomány rendőrfőnöke azt mondta a BBC tudósítójának, hogy a támadásban több afgán katona is meghalt, de ezt független forrásból egyelőre nem erősítették meg.