Megtámadtak egy bázist Egyiptomban, magyarok is voltak ott

Vágólapra másolva!
Egy iszlámot kigúnyoló film miatt a napokban kirobbant lázadás elérte a magyarokat is, egy Egyiptomban levő nemzetközi megfigyelő-tábort, ahol magyarok is vannak, megtámadtak beduinok. Magyar sérült nincs, de kolumbiaiak megsérültek.
Vágólapra másolva!

Feldühödött egyiptomi beduinok megtámadták az el-Gora tábort, ahol az MTI szerint magyar katonai ENSZ-megfigyelők laknak. A tábor a Sínai-félszigeten van. A megfigyelők az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten 1979 óta. A tábor 1500 katona szálláshelye.

A nomádok betörtek a táborba, és felgyújtottak egy őrtornyot, valamint néhány járművet. Az összecsapásban megsebesült egy egyiptomi és két kolumbiai állampolgár. A megfigyelők az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten. Az AP hírügynökség péntek délutáni jelentése szerint iszlamista fegyveresek voltak a támadók, és négy kolumbiai állampolgár sérült meg, de szólnak hírek 3 kolumbiai sebesültről is. "Isten hatalmas" - ezt kiabálták a támadás közben a tudósítások szerint.

Az [origo] megkeresésére péntek este a kairói magyar nagykövetségen későbbre ígértek információt. Péntek este Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, nincs magyar sérültje a támadásnak. Az ENSZ-békefenntartók táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.

Az izraeli Channel 2 hírtelevízió információi szerint a támadás a Nemzetközi Erők és Megfigyelők (MFO) parancsnokságát érte. Több tucat beduin szalafista fegyveres jelent meg a tábornál mintegy ötven járművel. Körbevették a bázist, ahová közülük mintegy 60-70 ember be is tört, heves tűzharcot kirobbantva. Két megfigyelő tornyot is ledöntöttek. Hamarosan 11 páncélos járművel érkeztek meg a bázishoz az egyiptomi hadsereg katonái, hogy rendet tegyenek - írja a Times of Israel a Channel 2 jelentésére hivatkozva. A tudósítás szerint négyen sérültek meg az összecsapásban, hármukat egy izraeli kórházba vittek.

A The Times of Israel azt írja, a támadók dzsihádista beuinok voltak, akik feltehetően az al-Kaidával is kapcsolatban állnak. Állítólag al-Kaida zászlókat lengetve érkeztek. Még soha nem fordult elő, hogy bárki is áttörte volna a tábor első, védelmi vonalát.

A lap szerint a bázison tartózkodók - mintegy 1650 ember - legnagyobb része amerikai. Tizenegy további ország állomásoztat még ott embereket: Ausztrália, Kanada, Kolumbia, Csehország, a Fidzsi-szigetek, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Új-Zéland, Norvégia és Uruguay.

A támadás része lehet az iszlámot kigúnyoló film miatt indult megmozdulásoknak, amelyek tovább terjednek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Irakban, Libanonban, Indiában, a Gázai övezetben, Jemenben és Marokkóban is sokan tüntettek pénteken a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. Feldühödött beduinok egy ENSZ-tábort is megtámadtak.

Korábban Líbiában megölték az amerikai nagykövetet, és a Gázai övezetben is véres tüntetések robbantak ki a film miatt, amely pszichopataként ábrázolja Mohamed prófétát. Az igénytelen akciófilmekre emlékeztető Muszlimok ártatlansága című film miatt forrongnak az iszlámhívők. A film ötletgazdája valószínűleg egy hétpróbás csaló, aki még a saját munkatársait is átvágta.