Kivonult Afganisztánból Obama erősítésének utolsó katonája is

Vágólapra másolva!
Összesen 33 000 amerikai katona, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok közel harmada vonult ki az országból eddig - jelentette be az USA védelmi minisztere. Amerika ezzel kivonta az utolsó olyan katonát is, akit bő három éve Obama elnök küldött erősítésnek a tálibok megállítására.
Vágólapra másolva!

Elhagyták Afganisztánt azok az amerikai csapatok, amelyeket bő három éve Barack Obama amerikai elnök küldött erősítésnek a tálibok elleni harchoz. A 33 000 fős kiegészítő sereg hazahívását csütörtökön jelentette be Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

A csapatokat annak idején azért küldték Afganisztánba, hogy megállítsák a tálibok egyre erősebb előrenyomulását, és időt nyerjenek, amíg az afgán kormányerők felkészülnek a harcra. Az USA célja hosszú távon az, hogy Afganisztán saját maga is képes legyen ellátni a biztonsági feladatokat, de ehhez jelenleg még nemzetközi segítségre van szükségük.

A kivonulás után az országban még mindig 68 000 amerikai katona marad, akit a tervek szerint 2014 végére vonnak ki végleg az országból.

Az erősítés visszavonását bejelentő közleményében Leon Panetta védelmi miniszter azt mondta, hogy a lépés mérföldkőnek számít - írja a BBC. A miniszter szerint az erősítő csapatok sikeresek voltak, hiszen visszatartották a tálibokat, és az al-Kaidára is nagy csapást mértek.