Kitűzték a kínai hatalomváltás napját

Közelgő kínai pártkongresszus, Hu Jintao, Li Keqiang és Wen Jiabao
Vágólapra másolva!
Hosszú várakozás után végre kijelölte Kína annak az őszi pártkongresszusnak az időpontját, amelyen lecserélik az ország teljes felsővezetését. A hatalomváltást levezénylő kongresszust hónapok óta bizonytalanság övezte, amit nyugati elemzők a kínai vezetők hatalmi harcainak és a színfalak mögötti helyezkedésnek tulajdonítottak. A botrányok és állítólagos hatalmi harcok végére a november 8-ra kitűzött kongresszus tehet pontot.
Vágólapra másolva!

November 8-án lesz a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa, amelyen új felsővezetést jelölnek ki az ország élére - közölte a Hszinhua állami hírügynökség. A kongresszus választja majd meg a KKP 300 tagú Politikai Bizottságát, valamint a 9 tagú Állandó Bizottságát, amely Kína legmagasabb szintű döntéshozó szerve. Az országnak az új bizottságokkal együtt új elnöke és új miniszterelnöke is lesz: ilyen szintű vezetőváltás tíz évben egyszer fordul elő Kínában.

Kínában meglehetősen szokatlan, hogy az őszi pártkongresszus pontos időpontját csak szeptember legvégén jelentik be. A késlekedést sok nemzetközi kommentátor magyarázta azzal, hogy a politikai színfalak mögött az utolsó pillanatig folyt a politikai helyezkedés és csatározás, mivel a politikai elit nem tudott megegyezni arról, hogy ki milyen pozíciót kap az új vezetésben. A felsővezetést több politikai botrány is felkavarta, többek között az egyik legnépszerűbb politikus, Po Hszi-Laj bukása, amelyet sok külföldi elemző szintén a politikai harcnak tudott be.

Forrás: AFP/Liu Jin
A Nagy Népi Gyűlés Csarnoka Pekingben

A novemberi kongresszuson azonban tiszta vizet önthet a pohárba a kínai vezetés. Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a dátum bejelentése után azt mondta, hogy a kongresszussal a szocializmus építése és fejlődése is új szakaszába lép. A pártkongresszus 2270 delegáltja választja meg a KKP új vezetőit, azt követően Kína jelenlegi elnöke, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök lemond tíz éve betöltött pozíciójáról.

Hu utódja várhatóan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnök lehet, Ven helyére Li Ko-csiang (Li Keqiang) jelenlegi miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb. A hatalomátadást a kongresszus után a parlament éves ülése szentesíti 2013 márciusában.

A kongresszuson a kínai nyitás és reform politikájára, valamint a szocializmus modernizációjára vonatkozó stratégiai terveket is lefektetnek majd, illetve a párt előtt álló új irányokat is meghatározzák - áll a Hszinhua jelentésében. (A kongresszus feladatairól és a kínai politika jövőjéről itt olvashat bővebben).