Kiderült, hogy Doktor Halál húsz éve halott

Aribert Heim, náci zsidógyilkos, Doktor Halál
Vágólapra másolva!
Most már biztos, hogy Aribert Heim, vagyis Doktor Halál, a mauthauseni koncentrációs tábor zsidók százait halálra kínzó orvosa meghalt. A férfi ötven éve volt már szökésben, amikor 1992-ben meghalt - ezzel a megállapítással zárta le az ügyét egy német bíróság.
Vágólapra másolva!

Egy dél-németországi bíróság lezárta Aribert Heim kerestetését, és a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a szökevény náci háborús bűnös 1992-ben meghalt. Baden-Baden bírósága ezzel lezárta a vizsgálatot az ügyben. Bár Heim holttestét soha nem találták meg, az ügyvédje és a fia bizonyítékot szolgáltatott a bíróságnak arról, hogy elhunyt - írja a BBC.

A Doktor Halál néven emlegetett Aribert Heim a vádak szerint a koncentrációs táborba zárt zsidókon végzett kísérleteket. Az osztrák születésű orvos a mauthauseni táborban szolgált, zsidó foglyok százainak halála szárad a lelkén.

A túlélők szerint a férfi altatás és érzéstelenítés nélkül végzett műtéteket és amputált testrészeket pusztán azért, hogy lássa, mennyi fájdalmat bír elviselni az ember. Más esetekben üzemanyagot, vizet vagy mérget injekciózott az áldozatai szívébe - állítólag ez volt a kedvelt módszere, amikor végezni akart a foglyokkal -, miközben unalmában stopperórán mérte, mennyi idő alatt halnak meg.

A második világháború után Heim 1962-ig még Baden-Badenben praktizált. Ekkor vádolták meg háborús bűnökkel, amelyek elől elmenekült az országból. A baden-badeni ügyészekhez a fia és ügyvédje által eljuttatott iratok szerint Heim azonos egy Tarik Husszein Farid nevű férfival, aki 1992-ben halt meg vastagbélrákban Kairóban. Idén 92 éves lenne.

Néhány évvel ezelőtt már szárnyra kaptak hírek arról, hogy Heim régóta halott lehet, de akkor még sokan hitték, hogy életben van.